Київська міліція проводить досудове розслідування викрадення Развозжаєва

22 грудня 09:26

На адресу Солом'янського райуправління прийшов супровідний лист з прокуратури Солом'янського району. Прокурор Солом'янського району доручив проведення досудового розслідування кримінального виробництва, яке зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 22 листопада 2012.

 

Солом'янське райуправління міліції Києва проводить досудове розслідування на підставі заяви адвоката російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва про нібито його викрадення.

"На адресу Солом'янського райуправління прийшов супровідний лист з прокуратури Солом'янського району. Прокурор Солом'янського району доручив проведення досудового розслідування кримінального виробництва, яке зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 22 листопада 2012", - розповів 22 грудня начальник управління у зв'язках з громадськістю МВС України Володимир Поліщук .

Він підкреслив, що заявникові Закревській повідомили про внесення даних до Єдиного реєстру.

Поліщук зазначив, що, зокрема, українські правоохоронці в ході розслідування отримали офіційну інформацію від прикордонників про те, що Развозжаєв добровільно перетинав кордон у пункті пропуску, показуючи документи.

Як повідомлялося, міліція вже проводила перевірку за заявою адвоката в зв'язку з нібито викраденням Развозжаева в Україні. З 20 листопада в Україні діє новий КПК, який передбачає, зокрема, обов'язкове внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань даних про проведених українськими правоохоронцями досудових розслідувань. Також, згідно з новим КПК, досудове розслідування у разі потреби може проводитися до року при одержанні відповідних судових рішень.

17 жовтня СК РФ порушив кримінальну справу стосовно координатора "Лівого фронту" Сергія Удальцова, його помічника Лебедєва, а також помічника депутата Держдуми Іллі Пономарьова Развозжаєва за фактом підготовки до організації масових заворушень (ст. 30 і 212 КК РФ). Приводом стали результати перевірки відомостей, викладених у фільмі "Анатомія Протесту-2", показаному на НТВ 5 жовтня.

У той же день Удальцова і Лебедєва було викликано на допит до Слідчого комітету в якості підозрюваних, у їхніх квартирах пройшли обшуки. Лебедєва було затримано спочатку на 48 годин, потім Басманний суд санкціонував його арешт до 16 грудня. Удальцова було звільнено під підписку про невиїзд.

Развозжаєва слідчим знайти не вдалося. 19 жовтня він був оголошений у федеральний розшук. 21 жовтня депутати Держдуми Пономарьов повідомив, що його помічника затримано в Києві і вивезено до Москви. Він зазначив, що це сталося після того, як опозиціонер написав заяву на надання йому політичного притулку і чекав рішення.

На наступний день у СК РФ повідомили, що Развозжаєв сам звернувся до ГСУ СК РФ і написав явку з повинною.

Тим часом Развозжаєв, який був заарештований за санкцією суду, встиг крикнути журналістам на виході з будівлі, що його піддали тортурам.

23 жовтня глава ОНК Москви, член Московської Гельсінської групи Валерій Борщов заявив після зустрічі з Развозжаєвим, що опозиціонера змусили дати свідчення.

"Наскільки ми зрозуміли зі слів Развозжаєва, тортури були, але його не били, а були страшні психологічні тортури, і він був змушений дати неправдиві свідчення", - сказав правозахисник.

24 жовтня представник СК РФ Володимир Маркін сказав, що Развозжаєв офіційно не звертався в СК із заявами про застосування до нього тортур.

22 листопада СК оголосив про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом викрадення Развозжаєва. !zn

Читайте також:

На Развозжаєва завели ще одну справу


Євросуд з прав людини попросив Україну та Росію надати інформацію у справі Развозжаєва

Російський опозиціонер Развозжаєв не зміг довести слідству, що в Україні його викрали

Развозжаєв «зізнався» в злочині за замовленням Грузії і розповів, як виїхав з Києва (документ)