Київ заявляє, що нічого не забирав у Молдови

14 сiчня 12:23

Українські прикордонники виправили помилку, допущену при демаркації кордону з Молдовою, заявляють у МЗС, коментуючи претензії молдовської сторони до України з приводу одностороннього демонтажу прикордонних стовпців на спільному кордоні.

 

Українські прикордонники виправили помилку, допущену при демаркації кордону з Молдовою, заявляють у МЗС, коментуючи претензії молдовської сторони до України з приводу одностороннього демонтажу прикордонних стовпців на спільному кордоні.

«По-перше, ми виходимо з того, що відповідно до двосторонньої угоди ділянка автодороги в районі населеного пункту Паланка має бути передана у власність України, включаючи землю під дорогою», - сказав директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин.

Що стосується ситуації з прикордонними стовпчиками, то українська сторона, за його словами, діяла не лише в рамках двосторонніх угод, але і після серії повідомлень молдавської сторони про плани демонтажу цих колонок.

«Це пов'язано з тим, що в 2005-2006 роках україно-молдовська робоча група з демаркації зробила дві помилки у визначенні місця встановлення прикордонних знаків - №0608, 0609», - пояснив представник МЗС.

За його словами, ці знаки були встановлені з відхиленням близько 100 метрів від лінії делімітації, позначеної на відповідних картах, які є невід'ємною частиною договору про держкордон.

Волошин також додав, що ця помилка була виявлена ще у 2008 році, після чого українська сторона неодноразово ставила питання перед Кишиневом про її виправлення.

«На жаль, молдавська сторона зайняла деструктивну позицію з даного питання, вперто не бажаючи провести перевстановлення двох прикордонних стовпів, що в тому числі заблокувало процес подальшої демаркації кордону», - підкреслив він.

О. Волошин також запевнив, що ніякої політичної підоснови і жодних спроб змінити лінію держкордону з української сторони немає.

«Ми дуже розраховуємо на те, що спільно з молдавською стороною нам вдасться вже найближчим часом завершити процес демаркації кордону на ділянці в районі Паланки», - зазначив він.

Напередодні молдавська влада зажадала від України пояснень у зв'язку з односторонніми діями, в результаті яких увечері 15 листопада було демонтовано на молдавсько-українському державному кордоні прикордонні знаки №0608 і 0609, розташовані на українській стороні поблизу села Паланка.

Ділянка автодороги Одеса - Рені поблизу молдавського населеного пункту Паланка протяжністю 7,7 км (проїжджа частина), була передана в експлуатацію та під юрисдикцію України згідно з додатковим протоколом до договору між Україною та Молдовою про державний кордон від 18 серпня 1999 року.

За матеріалами Інтерфакс-Україна