Київ відмовився приймати пам’ятник Столипіну у подарунок від росіян

30 сiчня 13:50

Комісія Київради з питань культури відмовилась приймати пам’ятник Петру Столипіну у подарунок для Києва від російського міністра Олександра Авдєєва. Голова комісії Олександр Бригинець назвав цю пропозицію провокацією і наголосив, що пам’ятник Героям Крут є більш доречним у Москві, ніж пам’ятник Столипіну в Києві.

 

Постійна комісія Київради з питань культури та туризму не підтримала пропозицію Міністерства культури Російської Федерації прийняти в дар пам’ятник прем’єр-міністру царської Росії Петру Столипіну територіальній громаді міста Києва. Про це повідомила прес-служба голови комісії Олександра Бригинця.

З пропозицією подарувати пам’ятник киянам звернувся міністр культури Російської Федерації Олександр Авдєєв до київської влади.

«Ми повинні встановлювати пам’ятники не тим, хто з точки зору самодержавства і комуністичної диктатури був героєм, а тим, хто зробив великий внесок в розвиток українства та української держави. Саме тому наша комісія і не підтримала пропозицію російського Мінкульту», - наголосив Олександр Бригинець.

На думку міністерства культури РФ цей жест сприятиме зміцненню братських стосунків між нашими народами і підкреслить в художній формі важливий внесок Петра Столипіна в спільне історичне минуле.

«Саму ідею подарувати Україні пам’ятник людини, яка завдала великої шкоди України, я розглядаю як провокацію або вкрай необдуману дію. Як на мене, пам’ятник Героям Крут є більш доречним в Москві, ніж пам’ятник Столипіну в Києві. Адже Герої Крут боролись не стільки з росіянами стільки з «червоною чумою», яка завдала непоправної шкоди і самій Росії. Столипін же своїми реформами знищив українське селянство, українські традиції, змусив значну частину українців переїхати до Сибіру, таким чином обезкровивши українські землі», - зазначив Олександр Бригинець.

Нагадаємо, 21 листопада 2011 року посольство Росії в Україні заявило про пошкодження меморіальної дошки Столипіну у Києві, яке, за даними дипломатичної установи, відбулося в ніч з 20 на 21 листопада. Міліція спростувала цю інформацію. !zn

Читайте також:

Правоохоронці спростували інформацію про пошкодження барельєфа Столипіна

Російське посольство обурене актом вандалізму над барельєфом Столипіна у Києві

Політолог вважає недоречним рівняння Азарова на «вішателя» Столипіна

Азаров порівняв скасування мораторію на продаж землі з реформами Столипіна