Ківалов: Венеціанська комісія не обговорювала питання призначення Кірєєва

17 жовтня 08:35

Венеціанська комісія не обговорювала питання розгляду Печерським райсудом Києва справи екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і питання про призначення судді Родіона Кірєєва суддею цього суду.

 

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя, народний депутат від Партії регіонів Сергій Ківалов, який 15 жовтня виступив на засіданні Європейської комісії «За демократію через право» і на засіданні комісії з «українських» питань.

«На пленарній сесії було розглянуто чотири питання щодо України Комісія дала свої висновки щодо проектів законів про вибори народних депутатів в Україні, про адвокатуру та про мирні збори в Україні. А також Комісія розглянула проект закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та інших законодавчих актів, розроблений Національною комісією зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права. Проект закону є баченням Національної комісії подальшого реформування судової системи. Позицію України з цього питання озвучив я, а експерти Венеціанської комісії висловили свою думку», - повідомив С.Ківалов.

«Окрім того, у зв'язку з останніми коментарями висновку Венеціанської комісії в українській пресі щодо Печерського суду і судді Р. Кірєєва, хочу внести ясність у це питання. Оскільки висновок комісії було або навмисне перекручено опозицією, або неправильно інтерпретовано. По-перше, Венеціанська комісія розглядала конкретний законопроект і давала свою оцінку предметно, у межах його норм», - сказав політик.

За його словами правова оцінка судових рішень не належить до компетенції Венеціанської комісії.

«Рекомендації Венеціанської комісії не нові і не стосуються конкретного судового процесу, як це подано у пресі. Комісія вкотре рекомендувала внести низку змін до Конституції і чинного законодавства з метою посилення принципу незалежності суддів», - сказав С.Ківалов.

«Хочу особливо підкреслити, що при прийнятті висновку на проект закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та до інших законодавчих актів, підготовлених Національною комісією зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права, на засіданні Венеціанської комісії ані прізвище судді Р.Кірєєва, ані назва Печерського районного суду міста Києва навіть не звучали», - уточнив С.Ківалов.

Нагадаємо, 15 жовтня у прес-службі Венеціанської комісії повідомили, що справу колишнього прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко не мав розглядати тимчасовий суддя.