Китай направив бойові кораблі до островів, за які бореться Японія

19 жовтня 09:11

Це перший випадок, коли у конфлікт між Японією і Китаєм через суперечні острови залучено не прибережні патрульні катери, а регулярні збройні сили.

 

Китай заявив, що направляє бойові кораблі та авіацію в район акваторії островів у Східно-Китайському морі, належність яких є предметом суперечки між Японією і Китаєм.

Цей крок став черговим витком ескалації конфлікту, що розгорівся через рішення Токіо купити у приватного власника суперечні острови, які в Японії називають Сенкаку, а в Китаї - Дяоюйтай.

На думку аналітиків, малоймовірно, що 11 китайських кораблів спробують увійти в акваторію, що знаходиться під контролем Японії.

Жодна зі сторін не має наміру відступати, і це перший випадок, коли у конфлікт залучено не прибережні патрульні катери, а регулярні збройні сили.

Маневри покликані «відточити дії морських сил в надзвичайних умовах для захисту територіальної цілісності».

У навчаннях будуть задіяні 11 кораблів і вісім літаків. У складі групи будуть судна Китайського морського нагляду та управління по рибальству. Раніше надходили скарги про «напади» на китайські рибальські судна в районі суперечних островів. Китай заявив, що навчання пройдуть у п'ятницю, але не повідомив, де саме вони відбудуться.

Нагадаємо, острови, відомі як Сенкаку в Японії і Дяоюйтай в Китаї, давно є джерелом напруженості в регіоні. Контроль над островами, багатими на природні ресурси, здійснює Японія. На них, окрім Китаю, також претендує Тайвань.

Ситуація загострилася, після того як Японія домовилася про купівлі трьох островів архіпелагу у їхніх приватних японських власників - родини Кірухара. З того часу кораблі Китаю і Тайваню регулярно з'являлися у водах біля островів, на що Японія відреагувала попередженням про те, що можлива сутичка може призвести до ескалації конфлікту. !zn

Читайте також:

Флот Японії захистив суперечні острови в морському бою на водяних гармат (ВІДЕО)

Китай направив патрульні кораблі до суперечних з Японією островів

Японія за 26 млн доларів викупить суперечні острови, на які претендує Китай. Пекін обурюється


Японські активісти підняли державний прапор на острові, який Китай вважає своїм