Кириленко кличе на допомогу Луценкові Amnesty International

01 листопада 13:19

Лідер партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко закликав Amnesty International оголосити Акції термінової допомоги (Urgent Action), задля припинення порушення прав Юрія Луценка. Про це повідомила прес-служба партії.

 

«Звернутися до Amnesty International, найвпливовішої міжнародної правозахисної організації, мене спонукає загроза життю екс-міністра внутрішніх справ України Ю.Луценка, відомого політика, який уже більше 300 днів перебуває у попередньому ув’язненні в Київському слідчому ізоляторі № 13 (Лук’янівське СІЗО). Для захисту права цієї людини на життя були використані усі можливості, які надаються українським законодавством, але це не дало позитивного результату», - ідеться у листі-зверненні В.Кириленко.

«Особливе занепокоєння ситуацією навколо Ю.Луценка викликано тим, що подальше його перебування в умовах Лукянівського СІЗО без надання належної медичної допомоги загрожує його життю.

1 вересня 2011 року дружина екс-міністра Ірина Луценко продемонструвала журналістам висновки лікарів про те, що за результатами обстеження комісією Міністерства охорони здоров’я у Ю.Луценка встановлено діагноз «цироз печінки (криптогенний) з явищем портальної гіпертензії і варикозом вен стравоходу». Також у медичному висновку зазначено, що, враховуючи прогресуючий характер захворювання, хворому з метою уточнення діагнозу необхідне лікування з дообстеженням в умовах спеціалізованого гастроентерологічного стаціонару. Крім того, спеціалісти дійшли висновку, що за відсутності повноцінного лікування можливе подальше прогресування цирозу печінки з його декомпенсацією, розвитком ускладнень (крововиливів тощо) і трансформацією у рак. Таке захворювання згідно з українським законодавством, дає підстави для звільнення Ю.Луценка з-під варти.

27 жовтня цього року Печерський районний суд Києва вчергове відмовив у наданні дозволу на повторне медичне обстеження і лікування підсудного екс-міністра внутрішніх справ.

У зв’язку із вище викладеним, а також, беручи до уваги незаперечний міжнародний авторитет Amnesty Internetional у сфері захисту прав людини, звертаюся до Вас із проханням вжити усіх можливих заходів, в тому числі через оголошення Акції термінової допомоги (Urgent Action), задля припинення порушення прав Юрія Луценка, умови утримання під вартою якого загрожують його життю», - повідомив у листі до міжнародних правозахисників В.Кириленка.