КДБ Білорусі хоче допитати шведських пілотів за «плюшевий десант»

10 серпня 19:05

Спецслужба Білорусі відправила повістки шведським пілотам за організацію «плюшевого десанту» над республікою. У повістці КДБ не забув згадати, який термін тюремного ув'язнення загрожує їм у разі їх неявки.

 

Комітет державної безпеки (КДБ) Білорусі відправив повістки шведам, які організували на початку липня «плюшевий десант» - несанкціонований політ над Мінськом та Івенцом, у ході якого з літака скидалися плюшеві ведмедики.

Самі повістки було переведено на англійську мову та опубліковано на офіційному сайті КДБ республіки, передає «Хартія` 97».

У них говориться, що організатори та виконавці «плюшевого десанту» повинні з'явитися для проведення слідчих дій у 10-денний термін. При собі необхідно мати паспорт або інший документ, що засвідчує особу, а про час приїзду слід повідомити КДБ заздалегідь.

- У Білорусі скандал: Шведи скинули на Мінськ агітаційних плюшевих ведмедиків (фото, відео)

Визначено в повістках і санкції, які можуть бути застосовані до шведських громадянам у разі їх неявки. Згідно зі статтею 402 Кримінального Кодексу Білорусі, за це їм загрожує покарання аж до 6 місяців позбавлення волі.

Як уточнив начальник Центру інформації і громадських зв'язків КДБ Республіки Білорусь Олександр Антонович, повістки відправлено по електронній пошті Томасу Мацетті (Tomas Mazetti) і Ханне Ліні Фрей (Hannah Lina Frey), які пілотували літак, а також Перу Кромвелл (Per Cromwell), який під час польоту знаходився в Білорусії і вів відеозйомку з землі.

Як раніше підкреслив у бесіді з кореспондентом TUT.BY Антоноич, згідно з білоруським кримінально-процесуального законодавством піддані Швеції мають рівні права з громадянами Білорусі. І дотримання даних процесуальних прав КДБ гарантує. !zn

Читайте також:

"Плюшевий десант" коштував главам силових структур Білорусі своїх постів

Білорусів, які допомагали скидати ведмедиків, звинуватили в пособництві "шведським провокаторам"