Касацію Луценка суд розгляне 2 квітня

12 березня 18:03

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ призначив дату розгляду касаційної скарги екс-міністра внутрішніх справ.

 

Вищий спеціалізований суд розгляне касаційну скаргу екс-глави МВС України Юрія Луценка 2 квітня, повідомила прес-секретар партії "Народна самооборона" Лариса Сарган.

"Нарешті! Вищий спецсуд призначив дату розгляду касаційної скарги Луценка на 2 квітня 2013 року", - написала вона на своїй сторінці у соцмережі Facebook у вівторок, 12 березня.

На сайті "Народної самооборони" є підтвердження: "Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ нарешті, після тривалих затримок через нібито хворобу судді Т.Широян, призначив дату розгляду касаційної скарги екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і його захисників на рішення Печерського районного суду Києва від 27 лютого 2012 року. Розгляд скарги почнеться 2 квітня 2013 року".

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ ухвалив рішення не переглядати окремо постанови судів про арешт Луценка, а при розгляді касації враховувати позицію Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) про заангажованість українських судів.

Вищий спецсуд повинен розглянути касаційну скаргу захисту екс-прем'єр-міністра на вирок Печерського суду, згодом підтверджений апеляційною інстанцією щодо посадових злочинів Луценка.

Президент України Віктор Янукович на підсумковій прес-конференції 1 березня заявив: "Завершиться касаційний розгляд. Якщо суд його (Луценка) не звільнить, я буду розглядати питання про помилування. Тоді буде моя черга".

Адвокат Луценка Ігор Фомін пояснив, що президент України самостійно визначає процедуру помилування і може помилувати екс-міністра і без його прохання.

Луценка затримали 25 грудня 2010 року, через кілька днів за рішенням суду він був заарештований.

27 лютого 2012 року Печерський районний суд Києва визнав Луценка винним у скоєнні посадових злочинів і засудив його до чотирьох років позбавлення волі. Апеляційний суд Києва залишив чинним цей вирок. Крім того, 17 серпня 2012 року Печерський райсуд визнав екс-міністра також винним в недбалості при продовженні оперативно-розшукових заходів щодо водія колишнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентина Давиденка і засудив до 2 років обмеження волі.

Екс-глава МВС відбуває покарання за скоєння низки посадових злочинів у Менській колонії (Чернігівська обл.) з кінця серпня 2012 року.

У липні 2012 року, ЄСПЛ встановив, що арешт екс-глави МВС порушує права людини. Суд зобов'язав Україну виплатити Луценку 15 тис. євро компенсації моральної шкоди.

20 листопада 2012 року ЄСПЛ залишив чинним рішення у справі Луценка, відхиливши прохання українського уряду про його перегляд Великою палатою.

30 січня 2013 року урядовий уповноважений України у справах ЄСПЛ Назар Кульчицький повідомив, що Україна виплатила компенсацію за рішенням ЄСПЛ у справі екс-глави МВС. !zn

Читайте також:

Москаль попросив Януковича помилувати Луценка на Великдень

Янукович пообіцяв Коморовському звільнити Луценка, - ЗМІ

Регіонали пропонували звільнити Луценка, якщо він попросить помилування

Дружина Луценка: Лідери опозиції можуть повторити долю чоловіка