Кандидати в депутати вже можуть перераховувати на рахунок ЦВК грошову заставу для участі у виборах

16 липня 13:47

Відповідно до закону "Про вибори народних депутатів", для реєстрації кандидата у народні депутати, який балотується в мажоритарному окрузі, необхідно внести грошову заставу в сумі 12 мінімальних розмірів заробітної плати. Кошти вносить або сам кандидат, якщо він є самовисуванцем, або партія, яка його висуває.

 

Кандидати у народні депутати і політичні партії вже зараз можуть вносити грошову заставу, необхідну для участі у виборах, на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії, повідомив голова правління Комітету виборців (КВУ) Олександр Черненко.

"Оскільки рахунок відкритий вже зараз, то, я думаю, що хоч з моменту відкриття рахунку будь-яка людина, яка хоче стати кандидатом, може перераховувати гроші. Думаю, багато хто так і будуть чинити, але пік платежів буде ближче до виборів", - сказав Черненко .

Він нагадав, що для реєстрації кандидатів у народні депутати необхідно поряд з іншими документами подати до ЦВК рахунок про сплату грошової застави.

"30 липня - старт виборчої кампанії, і, в принципі, кандидати-самовисуванці можуть нести документи до ЦВК хоч із першої хвилини старту", - зазначив глава КВУ.

Відповідно до закону "Про вибори народних депутатів", для реєстрації кандидата в народні депутати, який балотується в мажоритарному окрузі, необхідно внести грошову заставу в сумі 12 мінімальних розмірів заробітної плати. Кошти вносить або сам кандидат, якщо він є самовисуванцем, або партія, яка його висуває.

З 1 липня мінімальний розмір заробітної плати становить 1102 грн, отже для мажоритарників сума грошової застави становить 13 тис 224 грн.

Для реєстрації партійного списку політичної партії необхідно внести грошову заставу в сумі 2 тис мінімальних розмірів заробітної плати, тобто 2 млн 204 тис грн.

Черненко вважає, що розмір грошової застави в сумі 13,224 тис грн для кандидатів-мажоритарників є "більш-менш розумним".

"За міжнародними стандартами, поняття розумності полягає в тому, щоб ця застава не була дискримінаційною, а з іншого боку - щоб вона не була символічною, щоб її не міг заплатити кожен, хто захоче", - зазначив він.

За його прогнозом, в парламентських виборах в мажоритарних округах будуть брати участь від 3-х до 5-ти тис кандидатів - з розрахунку 15-20 кандидатів у кожному з 225-ти округів. Разом з тим, він не виключив, що в окремих округах їхня кількість буде трохи більшою.

Вибори до Верховної Ради відбудуться 28 жовтня. Вибори проводяться за змішаною системою - по 225 кандидатів обираються за партійними списками і в мажоритарних округах. !zn

Читайте також:

Парламентська асамблея НАТО може направити своїх спостерігачів на вибори в Україну

Від СНД на парламентські вибори в Україну прибудуть 200 спостерігачів

У Харкові регіонали піаряться на латанні тротуару (фото)

Ющенко вирішив йти до Ради за списком