Кандидатам в урядовці хочуть влаштувати іспит з української мови

14 сiчня 09:15

Брати Балоги запропонували перевіряти держслужбовців на знання української мови. Вадим Колесніченко вважає авторів ініціативи "ідіотами".

 

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до закону "Про основи державної мовної політики", яким передбачається посилити вимоги для претендентів на державну службу в частині знання ними української мови.

Автори документа - Павло Балога (Партія регіонів), Віктор Балога і Василь Петьовка (обидва - позафракційні) - пропонують розробити тести на знання української мови, які повинні будуть проходити всі претенденти на посади держслужбовців, пише "Комерсант-Україна".

"Зараз у різних законах дійсно є норма про необхідність знання української мови, однак вона декларативна. А, наприклад, у законі "Про прокуратуру" і зовсім немає такої вимоги", - пояснив журналістам Василь Петьовка.

Віктор Балога дотримується ще більш радикальної думки - на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook він заявив, що прем'єр-міністр та інші вищі посадові особи зобов'язані скрізь говорити державною мовою.

Один з авторів закону "Про основи державної мовної політики" Вадим Колесніченко сприйняв цю ініціативу вкрай негативно.

"Потрібно бути ідіотом, щоб пропонувати подібне. У першу чергу необхідно оцінювати професіоналізм людини, її здатність керувати економікою і приносити користь державі, а не те, якою мовою вона говорить", - заявив він.

"У нас не так багато фахівців-управлінців, щоб застосовувати до них критерій знання мови, так і на практиці це буде неможливо реалізувати, оскільки незрозуміло, хто буде перевіряти знання мови, і скільки на це потрібно буде витратити часу і коштів", - вважає Колесніченко.

Водночас президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт переконаний, що технічна сторона тестування не вимагатиме великих часових і фінансових витрат. На його думку, це може бути простий іспит, який складають школярі та студенти. !zn

Читайте також:

Опозиція знову запропонувала Раді скасувати закон про мови

Українці не хочуть бачити російську мову другою державною

Рибак не виключає, що питання про російську мову можуть винести на референдум

Фаріон подарувала Азарову малюнки для вивчення української мови