Канада закликала українську владу звільнити Тимошенко та Луценка

23 серпня 10:01

Висновок опозиціонерів ставить під сумнів готовність України до проведення демократичних та справедливих виборів у Раду, заявив міністр закордонних справ Канади Джон Баїрд.

 

Міністр закордонних справ Канади Джон Баїрд закликав українську владу звільнити екс-прем'єра Юлію Тимошенко і екс-главу МВС Юрія Луценка.

"Вирок колишньому міністру внутрішніх справ України Юрію Луценку 17 серпня 2012 року є останнім прикладом безсумнівно політичної упередженості в судовому переслідуванні представників української опозиції. Це викликає серйозну стурбованість з приводу верховенства права і демократії в Україні", - цитує слова глави МЗС Канади прес-служба посольства Канади.

На переконання глави канадського дипломатичного відомства, така тенденція ставить під сумнів бажання України провести чесні і вільні вибори.

"Хоча умовне звільнення колишнього в.о. міністра оборони України Валерія Іващенка є приємною новиною, ми закликаємо українську владу звільнити Юрія Луценка і Юлію Тимошенко", - сказано в заяві міністра.

Баїрд запевнив, що Канада підтримує народ України на шляху розвитку нації, який базується на цінностях свободи, демократії, прав людини і верховенства права.

Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009-му році 11 жовтня 2011 року. Вона відбуває покарання в Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

Печерський районний суд Києва 7 лютого 2012 року визнав Луценка винним в скоєнні низки посадових злочинів і засудив його до 4 років позбавлення волі.

Крім того, 17 серпня Печерський районний суд Києва визнав Юрія Луценка винним у халатності при продовження оперативно-розшукових заходів щодо водія колишнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентина Давидена та засудив до 2 років обмеження волі.

12 квітня 2012 року Печерський районний суд Києва засудив Іващенка до п'яти років позбавлення волі з позбавленням на три роки права займати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов'язків в установах, підприємствах та організаціях усіх форм власності, і з позбавленням 2 - го рангу держслужбовця. 14 серпня колегія суддів Апеляційного суду Києва звільнила Іващенка від відбування основного покарання. !zn

Читайте також:

Об'єднана опозиція попросила світову спільноту посприяти участі Тимошенко і Луценка у виборах


Центрвиборчком зареєстрував список опозиції без Тимошенко і Луценка

Печерський суд дав Луценку 2 роки за епізодом з отруєння Ющенка

Майже 40% українців вважають Тимошенко політв'язнем