Кабмін запропонував Раді відрізати Тимошенко і Луценку шлях до амністії

03 жовтня 09:13

Законопроектом про амністію пропонується звільнити 1,5 тис. ув'язнених, однак для людей, засуджених за статтями Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, дострокове звільнення не передбачається.

 

Кабінет міністрів вніс на розгляд Верховної Ради проект Закону «Про амністію в 2012 році». Законопроектом пропонується звільнити 1,5 тис. ув'язнених, однак для людей, засуджених за статтями Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, амністія не передбачається.

Даним законопроектом передбачено оголосити амністію і поширити її дію, насамперед, на ті категорії засуджених, які вчинили злочини невеликої тяжкості або є найбільш незахищеними і вразливими в соціальному плані, зокрема, на неповнолітніх, а також жінок і чоловіків, які мають дітей у віком до 18 років, дітей-інвалідів та / або повнолітніх сина, дочку, визнаних інвалідами, інвалідів першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання.

Законопроектом передбачено, що амністія не може бути застосована до осіб, зокрема, засуджених за перевищення влади або службових повноважень при обтяжуючих обставинах (частини 2 і 3 статті 365 КК України 2001 року (екс-прем'єр Юлія Тимошенко засуджена саме за цією статтею), а також за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою (частина 5 статті 191 КК України 2001 року (за цією статтею засуджено екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка).

Внаслідок застосування амністії, згідно з положеннями законопроекту, з місць позбавлення та обмеження волі передбачається звільнити близько 1,5 тис. осіб зазначеної категорії. У пояснювальній записці до законопроекту наголошується, що «ухвалення цього закону дозволить зменшити чисельність осіб, які в даний час відбувають покарання в місцях позбавлення та обмеження волі та не становлять значної суспільної небезпеки, і сприятиме поліпшенню матеріально-побутових умов утримання засуджених».

«Цей важливий акт держави сприятиме утвердженню гуманних засад у суспільстві», - йдеться в пояснювальній записці до документа. !zn

Читайте також:

Україна не збирається звільняти Тимошенко заради угоди про асоціацію з ЄС

Луценку в колонії забороняють говорити про політику

Тимошенко закликала Європу вже зараз оголосити вибори в Україні нелегітимними