Обама "прозоро натякнув", що США підтримають Ізраїль у разі бомбардувань Ірану

06 березня 10:49

Ізраїль чекає від США на чіткі сигнали щодо початку військової операції проти Ірану. Білий Дім натякає на можливі військові заходи і обіцяє підтримати Ізраїль «у нелегкі місяці 2012 року».

 

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху під час перемовин з президентом США Бараком Обамою у Вашингтоні 5 березня заявив про право Єрусалиму на самостійні рішення щодо можливого удару по ядерним об'єктам Ірану. У відповідь Обама пообіцяв підтримати Ізраїль «у нелегкі місяці 2012 року».

«Усім зрозуміло, що на Близькому Сході США та Ізраїль виступають єдиним фронтом. Більше того, я хочу нагадати про два принципи американської політики, згадані у вашій вчорашній промові: Ізраїль має бути здатен захистити себе і має повне право приймати самостійні рішення, що стосуються своєї безпеки», - заявив Нетаньяху перед початком перемовин.

Під час перемовин Обама спробував переконати Нетаньяху в тому, що у США та Ізраїлю ідентичні завдання в галузі запобігання створення Іраном ядерної зброї, пише ізраїльська газета Haaretz.

У той же час, американський президент підкреслив: «Я вважаю, що ще є час для дипломатії, але, у будь-якому випадку, я не знімаю з порядку денного ніякі заходи, включаючи військові заходи». «Я хочу запевнити і американський, й ізраїльський народи, що ми знаходимося в постійному і тісному співробітництві... І я хочу бути впевненим, що ця співпраця продовжиться, у тому числі у важкі, як я вважаю, місяці 2012 року», - зазначив Обама.

Wikileaks: Ізраїль вже знищив ядерні об'єкти Ірану. Справжня мета удару - нафта

До початку перемовин джерела в оточенні Нетаньяху і ізраїльські ЗМІ говорили про те, що глава уряду спробує домогтися від американського президента позначення чітких «червоних ліній», у разі порушення яких буде прийнято рішення про військову операцію проти Ірану. Однак, судячи за наявних даних, Обама відмовився говорити про «червоні лінії».

Тим не менше, Haaretz, з посиланням на джерела, знайомі з ходом перемовин, зазначає, що сторони «домовилися про більш тісну координацію щодо Ірану». Зокрема, з цією метою генерал-лейтенант Бенні Гантц за два тижні відвідає Вашингтон.

Газета відзначає, що в цілому Нетаньяху «висловив задоволення результатами візиту». Разом з тим, він заявив журналістам: «Якщо проблему можна буде вирішити дипломатичним шляхом - прекрасно. Але ми повинні бути готові до гіршого сценарію. Тиск на Іран дійсно збільшився, однак час іде».

Незважаючи на офіційні запевнення Єрусалиму в тому, що рішення атакувати іранські ядерні об'єкти ще не прийнято, насправді є рішення уряду Ізраїлю атакувати Іран, якщо у найближчі місяці в його ядерній програмі відбудеться суттєвий прогрес. Про це повідомив другий канал ізраїльського телебачення з посиланням на анонімне «високопоставлене американське джерело» у розвідці.

Джерело підкреслило, що суперечка між Обамою і Нетаньяху йде про ціну атаки іранських об'єктів. Американські офіційні особи попередили своїх ізраїльських колег про наслідки війни у регіоні після нападу на Іран, включаючи крах фондового ринку Ізраїлю і перегони озброєнь на Близькому Сході.

Як повідомлялося, Іран вже збагачує уран до 20%, у той час як для роботи його єдиною АЕС потрібен уран, збагачений до 3,5%. Ізраїльська влада вважає, що активізація Іраном програми збагачення урану має військові цілі, що несе безпосередню загрозу безпеці Ізраїлю.

В кінці минулого року Ізраїль заявив про можливість завдання превентивного удару по Тегерану. Після цього почалася демонстрація сили: Іран регулярно проводить військові навчання, у відповідь на що США і партнери з НАТО стягують сили в регіон.

Тим часом, згідно з останньою інформацією, США все ж не готові до війни проти Ірану і, на відміну від ситуації у Сирії, умовляють й інших з атакою не поспішати. У Держдепартаменті США і зовсім заявили, що, на їхню думку, Ізраїль і сам сумнівається, що готовий до війни.

Проте раніше, міністр оборони США Леон Панетта заявив, що існує серйозна ймовірність, що Ізраїль завдасть удару по ядерним об'єктам Ірану навесні поточного року. !zn

Читайте також:

Обама заявив, що не блефує про напад на Іран через ядерну зброю

Великобританія поки що не бачить сенсу бомбити Іран

Нетаньяху звинуватив Іран у скоєнні терактів проти ізраїльських посольств

Глава Пентагону переконаний, що навесні Ізраїль буде бомбити Іран

Іран готовий відповісти на атаку з будь-якої країни

Духовний лідер Ірану пригрозив вирізати Ізраїль, як ракову пухлину