Іващенку можуть замінити умовний термін на 5 років в'язниці

13 березня 09:12

Валерію Іващенку можуть змінити умов термін на реальний, у зв'язку з тим, що він порушив умови дострокового звільнення. Також кримінальна відповідальність загрожує низці чиновників, побічно причетних до його виїзду за кордон.

 

Колишній в. о. міністра оборони Валерій Іващенко може стати фігурантом судового процесу, за підсумками якого йому можуть змінити умовне позбавлення волі на реальний п'ятирічний термін.

У серпні 2010 року Валерій Іващенко був арештований за звинуваченням у перевищенні влади при реалізації майна Феодосійського судномеханічного заводу. У квітні 2012 року Печерський суд визнав його винним, засудивши до п'яти років позбавлення волі, в серпні 2012 року Апеляційний суд Києва пом'якшив вирок, замінивши реальний термін на умовний, пише "Коммерсант-Украина".

У лютому 2013 року стало відомо, що Іващенко виїхав за кордон і отримав політичний притулок у Данії.

Його втеча стала підставою для декількох розслідувань і юридичних процесів, стверджують джерела видання.

Апеляційний суд заборонив Іващенку без дозволу Кримінально-виконавчої інспекції виїжджати за межі України, він був зобов'язаний повідомляти про зміну місця проживання і роботи.

Для Іващенка був встановлений "пільговий" графік зустрічей з інспектором - кожен перший вівторок місяця, розповіло джерело в київській міліції.

Однак після виїзду за кордон, очевидно, він не міг приходити у райвідділ навіть раз на місяць.

У листопаді-грудні 2012 року інспектор виконавчої служби, не дочекавшись явки засудженого, направляв йому письмові попередження про відповідальність за порушення режиму.

У лютому в Голосіївському райвідділі міліції завели оперативно-розшукову справу стосовно Валерія Іващенка.

"В найближчі дні, напевно, у середу-четвер, ми опублікуємо детальну інформацію про дії, які наша служба повинна зробити у цій справі відповідно до законодавства",- прокоментував ситуацію заступник начальника Державної пенітенціарної служби Ігор Андрушко.

Закон не залишає ДПС місце для маневру. "Якщо засуджений не виконує покладені на нього обов'язки... КВІ подає до суду подання про скасування звільнення від покарання та направлення засудженого (в колонію) для відбування покарання",- вимагає ст. 57 Кримінально-виконавчого кодексу.

На долю Іващенка майбутнє рішення суду не вплине - він вже заявляв, що не має наміру повертатися в Україну за чинної влади. !zn

Читайте також:

Вищий спецсуд визнав законним вирок Іващенку

Іващенко має намір домагатися зняття обвинувачень

Суд змінив Іващенку покарання на умовне і звільнив його з під варти