Іващенко вважає, що докази обвинувачення його виправдовують

04 липня 07:18

Колишній в.о. міністра оборони Валерій Іващенко вважає, що докази, зібрані проти нього Головним управлінням військових прокуратур ГПУ, доводять його невинність.

 

Зокрема, за словами В.Іващенка, продаж "Феодосійського судномеханічного заводу" відбувся всупереч його візам.

«При погодженні плану санації до його тексту я власноруч вписав додаток, що зобов'язує керуючого санацією при здійсненні цього плану у разі відчуження будь-якого об'єкта чи об'єктів перед тим обов'язково отримати на кожне відчуження дозвіл Міноборони ... Згідно з нормами цього документа, такий дозвіл може бути видано міністерством лише за умови його попереднього узгодження ФДМ. Окрім того, цей дозвіл має бути оформлено у вигляді відповідного офіційно зареєстрованого документа», - сказав В.Іващенко в інтерв'ю
«КоммерсантЪ-Украина».

Колишній в.о. міністра оборони розповів, що саме за такою процедурою свого часу було відчужено інше підприємство Міноборони. «Два таких дозволи Міноборони було видано його керівництвом Феодосійському суднобудівному заводу 20.07.2004 і один - 02.09.2004. Це і стало тоді підставою для відчуження відповідного майна і передання його іншій юрособі», - сказав він.

За словами В.Іващенка, в минулому році, при санації "Феодосійського судномеханічного заводу" подібного дозволу Міноборони отримано не було.

«У січні 2010 року при реалізації частини майна ДП ФСМЗ на Кримській товарній біржі вищезазначених норм не тільки не було дотримано, Міноборони навіть не було поінформовано про майбутній продаж. Тільки це вже дає підставу вважати даний продаж протизаконним.

На жаль, для слідства ця обставина виявилася такою, що не заслуговує на увагу. Як і те, що, згідно з законодавстом, план санації як документ набуває чинності лише після затвердження його господарським судом. Тобто саме рішення суду про затвердження плану, а не його попереднє узгодження має юридичну силу і відповідні правові наслідки. Лише після цього рішення можлива реалізація плану санації», - зазначив В.Іващенко.

На його думку, усвідомлюючи ситуацію, в якій опинилися, слідчі почали розширювати список звинувачень все більш розмитими постулатами.

«В обвинувальному висновку, переданому в суд, з'явилися зовсім вже "чудові" звинувачення мене в "погіршенні боєготовності Збройних сил України" і "підриві авторитету Міністерства оборони України". Залишається тільки дивуватися: що їх втримало від наступного "логічного" кроку - звинувачення у зраді Батьківщині» - здивувався В.Іващенко.

Раніше ZN.UA повідомляло, що В.Іващенко звинувачується в тому, що в листопаді 2009 року, обіймаючи посаду т.в.о. міністра оборони, зловживаючи службовим становищем, підписав план санації, який передбачає реалізацію цілісного майнового комплексу «Феодосійського судномеханічного заводу», внаслідок чого майно держпідприємства було реалізовано одній із приватних комерційних структур, що завдало збитків державі на суму 70,9 млн грн.