Іран звинуватив у вбивстві вченого-ядерника США і Великобританію

15 сiчня 08:54

Іран заявив, що вбивство вченого-ядерника, вчинене в Тегерані, було організоване спецслужбами США і Великобританії.

 

Державне інформагентство IRNA в суботу, 14 січня, повідомило, що МЗС Ірану направило два листи - в посольство Великобританії і посольство Швейцарії, що представляють інтереси Сполучених Штатів (Іран і США не підтримують дипломатичних відносин).

Згідно IRNA, в посланні, адресованому Великобританії, висловлюється протест з приводу вбивства. Як доказ, цитується заява Джона Сойерса, глави британської розвідслужби MI6, який у 2010 році попередив, що для того, щоб зупинити країни, подібні Ірану, отримати доступ до ядерної зброї, потрібно проводити операції під керуванням фахівців з розвідки.

У посланні, адресованому США, говориться, що Іран володіє доказами, що вбивство було скоєно «під управлінням, за підтримки та участі» ЦРУ, що покладає відповідальність за цей злочин на уряд Сполучених Штатів. У тексті підкреслюється, що «Іран засуджує настільки нелюдський акт і вимагає від уряду США адекватної реакції, а також попереджає про негативні наслідки, які можуть спричинити будь-якого роду терористичні операції проти іранських громадян».

Нагадаємо, вищі посадові особи США раніше заявили, що Сполучені Штати жодним чином не причетні до вбивства вченого, який брав участь в ядерній програмі Ірану. Уряд Великобританії також заперечує свою причетність до цього вбивства.

Мостава Ахмаді Рошан був убитий на тегеранській вулиці разом зі своїм охоронцем: повідомлялося, що один або два мотоциклісти прикріпили до корпусу його автомобіля магнітну бомбу. У листопаді 2010 року аналогічним чином був убитий інший ядерник - Масуд Алі Мохаммаді.

У 2010 році іранська влада звинуватила в цьому США та Ізраїль. Цього разу, Тегеран спершу звинуватив Ізраїль. На наступний день Верховний духовний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї уточнив, що вбивство було сплановано або здійснено за підтримки ЦРУ і Моссаду.