Іран зупинив поставки нафти британським і французьким компаніям

19 лютого 13:32

Іран таки виконав свою обіцянку і припинив поставки нафти до Європи.

 

Іран зупинив поставки нафти британським і французьким компаніям, передає в неділю агентство Reuters з посиланням на представника міністерства нафти Ісламської республіки Аліреза Нікзада (Alireza Nikzad).

«Експорт сирої нафти британським і французьким компаніям було зупинено ... ми будемо продавати нашу нафту новим споживачам», - заявив Нікзад.

На цьому тижні іранський телеканал Press TV повідомив про припинення постачань нафти Франції, Італії, Іспанії, Греції, Португалії та Нідерландам. Потім цю інформацію спростувало міністерство нафти Ірану, яке заявило, що поставки не були припинені з причин гуманітарного характеру

Нагадаємо, в кінці січня 2012 Євросоюз схвалив новий пакет обмежувальних заходів стосовно Ірану, покликаний скоротити джерела фінансування ядерної програми країни. Рада ЄС ввела заборону на імпорт, придбання та транспортування іранської нафти і нафтопродуктів, а також на пов'язані з ним фінансові та страхові операції. Повністю нафтове ембарго щодо Ірану має набути чинності 1 липня 2012 року, до цієї дати європейським країнам дозволено закуповувати іранську нафту за чинними контрактами.

Основна частка європейського імпорту іранської нафти, близько 68%, припадає на Грецію, Італію та Іспанію. У Греції частка споживання «чорного золота» з Ірану досягає 35%.

США і ряд інших країн Заходу звинувачують Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома. Тегеран усі звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма спрямована виключно на задоволення потреб країни в електроенергії. !zn

Читайте також

Обама: Проти Ірану всі заходи гарні

США ввели санкції проти третього за величиною іранського банку

Посли Євросоюзу домовилися заборонити імпорт нафти з Ірану

Збройний конфлікт за участю Ірану катастрофічно вплине на економіку

Війна з Іраном підніме ціну газу для України до 700 доларів