Іран пригрозив збагатити уран до 60% у разі провалу переговорів

03 жовтня 04:47

Якщо черговий раунд переговорів з "шісткою" посередників не дасть результатів, Іран збагатить уран до 60%. Для створення потужної ядерної зброї необхідно збагатити уран до 93,5%.

 

Іран збагатить уран до 60%, якщо черговий раунд переговорів із "шісткою" (п'ять членів РБ ООН і Німеччина) не дасть позитивних результатів. Про це заявив заступник голови парламентського комітету зовнішньої політики і національної безпеки Ірану Мансур Хакікатпур.

«У разі якщо наші переговори з «шісткою» себе не виправдають, іранська молодь освоїть технології зі збагачення урану до 60% для того, щоб використовувати його на підводних човнах і суднах далекого плавання», - заявив Хакікатпур.

При використанні новітніх центрифуг Іран може отримати уран, збагачений до 60% для суднових атомних реакторів, і наступним етапом буде високозбагачений збройовий уран, вважають експерти.

Як відомо, перша атомна бомба «Малюк», скинута на Хіросіму у 1945 році, містила 64 кг урану, збагаченого до 85%.

Як повідомлялося, для створення потужної ядерної зброї необхідно збагатити уран до 93,5%.

Нагадаємо, країни Заходу звинувачують Ісламську республіку у спробах розробити ядерну зброю. Тегеран всі звинувачення відкидає, заявляючи, що дослідження в області атомної енергії носять виключно мирний характер.

Удар Ізраїлю по Ірану може призвести до Третьої світової війни

У кінці липня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що міжнародні санкції і переговори «ні на йоту» не загальмували ядерну програму Ірану і, щоб мати ефект, мають бути доповнені загрозою застосування військової сили.

Нетаньяху і міністр оборони Ехуд Барак хотіли б атакувати ядерні об'єкти Ірану восени, але поки не знаходять підтримки в командування армії і спецслужб.

Міністр цивільної оборони Ізраїлю Матан Вільнаї заявив, що в разі початку військових дій з Іраном конфлікт продовжиться близько місяця, при цьому можуть загинути до 500 жителів країни.

ЗМІ опублікували частину секретного плану Тель-Авіва щодо завдання удару проти Тегерана. Згідно з документом, це буде скоординована агресія одночасно з «безпрецедентною» кібернетичною атакою, яка за кілька хвилин виведе з ладу «інтернет, телефони, радіо, ТБ, супутниковий зв'язок, лінії оптико-волоконного зв'язку між стратегічними об'єктами країни».

Читайте також:

Нетаньяху закликав ООН зупинити Іран, поки не пізно


Іранська влада звинуватила Ізраїль у розпалюванні військового конфлікту

Іран визнав, що не раз обманював британську розвідку, щоб захистити свої ядерні об'єкти

США підтримають Ізраїль в разі атаки на Іран

Ізраїль створить танк з лазерною гарматою