Іран налагодив власне виробництво ядерного палива

15 лютого 14:06

Президент Махмуд Ахмадінеджад особисто завантажив у тегеранський реактор перші паливні стрижні, збагачені ураном.

 

Іран налагодив власне виробництво ядерного палива для дослідницьких реакторів. Першу створену іранськими вченими паливну збірку 15 лютого було поміщено у Тегеранський дослідницький реактор.

Перший іранський тепловиділяючий елемент (ТВЕЛ) завантажив у реактор особисто президент країни Махмуд Ахмадінеджад.

«Президент завантажив у тегеранський реактор паливні стрижні, збагачені до 20%... це показник досягнень іранських учених», - повідомило іранське ТБ.

Міністр закордонних справ Ірану Алі Акбар Салехі у кінці січня заявляв про те, що іранські фахівці мають намір вже через кілька місяців використовувати для роботи Тегеранського дослідницького реактора тепловиділяючі елементи власного виробництва.

Раніше інші країни відмовилися постачати ядерне паливо Тегерану.

У травні 2010 року в Тегерані було досягнуто угоди між Туреччиною, Іраном і Бразилією, яка передбачала обмін на турецькій території іранського низькозбагаченого урану на високозбагачений уран, вироблений в інших країнах. Цю угоду так і не було виконано у зв'язку з тим, що Рада безпеки ООН прийняла у червні 2010 року черговий, четвертий, пакет санкцій проти Ісламської республіки.

США і низка інших країн Заходу звинувачують Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома. Тегеран всі звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма спрямована виключно на задоволення потреб країни в електроенергії.

У даний час щодо Ірану діють чотири санкційні резолюції Ради Безпеки ООН. Окрім цього, різні резолюції, що вимагають від Ірану забезпечити повну прозорість ядерної програми і довести її виключно мирну спрямованість, прийняли ряд країн і організацій. Зокрема, лідери і глави МЗС 27 країн Євросоюзу 23 січня на зустрічі у Брюсселі схвалили ембарго на поставки нафти з Ірану. В рамках нового пакету санкцій передбачається, що до 1 липня всі члени Євросоюзу, які закуповують нафту у Тегерана, повинні будуть повністю припинити імпорт з цієї країни. !zn

Читайте також:

Антиамериканський ча-ча-ча Ахмадінеджада

США визнали Іран відповідальним за теракти 11 вересня

Іран готовий відповісти на атаку з будь-якої країни