Інтелігенція домагатиметься від Януковича ветування закону про мови

07 серпня 09:27

Представники інтелігенції на зустрічі з Віктором Януковичем мають намір довести президенту, що прийнятий Верховною Радою Закон «Про основи державної мовної політики», який зараз перебуває на підписі у глави держави, є антиконституційним.

 

Представники інтелігенції на зустрічі з президентом Віктором Януковичем спробують довести антиконституційність прийнятого парламентом закону «Про основи державної мовної політики» і попросять застосувати до нього вето. Про це повідомив один з учасників заходу, академік, директор Інституту літератури ім. Шевченко Микола Жулинський.

«Оскільки президент хоче зустрітися з якоюсь частиною інтелігенції, то це вже дає якісь підстави вважати, що він дійсно шукає аргументи або юридичні підстави для того, щоб ветувати цей закон. З одного боку, він як лідер Партії регіонів, яка виконує свої передвиборчі обіцянки, повинен це враховувати. З іншого боку, я думаю, він як гарант Конституції розуміє, що прийнятий парламентом закон порушує низку конституційних норм», - сказав він.

Нагадаємо, 7 серпня у зустрічі повинні взяти участь близько десяти відомих громадських діячів. Планується, що із президентом спілкуватимуться колишній президент Леонід Кравчук, поет Іван Драч, депутат парламенту і керівник товариства української мови "Просвіта" Павло Мовчан, академік, директор Інституту літератури ім.Шевченка Микола Жулинський, архітектор Лариса Скорик, співак Іван Попович, письменниця Марія Влад, літературознавець і генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус, ректор Київського національного університету ім.Шевченка Леонід Губерський, директор Національного науково-дослідного інституту українознавства Петро Кононенко, поет-пісняр Андрій Демиденко.

За неофіційною інформацією, на зустріч до Криму її учасників доставлять літаком.

Як повідомлялося, Верховна Рада 3 липня прийняла ініційований Партією регіонів законопроект «Про засади державної мовної політики», що вводить офіційну двомовність в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

31 липня голова Верховної Ради Володимир Литвин підписав закон «Про засади державної мовної політики». Президент України Янукович заявив, що підпише закон після вивчення його експертами. !zn

Читайте також:

Балога впевнений, що Янукович не підпише закон про мови

Герман вважає, що Литвин, підписавши «мовний» закон, забрав у Януковича основний козир

Новий закон про мови надає українській статус нижчий, ніж у радянські часи