Іноземні видавці висловили Льовочкіну стурбованість свободою преси в Україні

04 квiтня 08:51

Члени міжнародних організацій на зустрічі з Сергієм Льовочкіним висловили стурбованість ситуацією з незалежністю ЗМІ в Україні, але у нотатці на сайті президента зі звітом про зустріч, про критичні заяви нічого не сказано. Прес-служба президента описала тільки позитивні нюанси бесіди.

 

Члени міжнародних організацій, діяльність яких спрямована на забезпечення свободи преси, стурбовані ситуацією з незалежністю ЗМІ в Україні - кількість випадків порушень свободи медіа продовжує зростати. Про це вони заявили під час зустрічі з головою Адміністрації президента Сергієм Льовочкіним.

Як повідомили в Українській асоціації видавців періодичної преси, на зустрічі з Льовочкіним були присутні представники Всесвітньої Асоціації видавців газет і новин (WAN-IFRA), Article 19, Freedom House, Фундації відкритого суспільства (OSF).

Висловившись на підтримку закону про доступ до інформації, а також відзначивши позитивний факт створення робочої групи з питань свободи слова, члени Міжнародної делегації висловили сподівання, що ці механізми будуть працювати виключно ефективно і прозоро, але висловили стурбованість низкою серйозних питань.

Зокрема, вони відзначили високий рівень корупції в Україні і нестачу прозорості, які впливають на пресу, судову систему і суспільство в цілому, неповну незалежність та плюралізм у телемовленні і політизацію висвітлення новин. За їхніми словами, в Україні часті випадки безкарності та недостатності покарання для тих, хто чинить тиск на медіа. Міжнародники вважають за необхідне створити вільний інформаційний ринок, аби преса була по-справжньому вільною.

«Одне із завдань уряду - сприяти формуванню такого середовища, в якому преса може розвиватися, будучи незалежною від впливу з боку урядових, політичних та економічних важелів», - зазначив президент Всесвітнього форуму редакторів Ерік Бьєраєр. Він закликав Адміністрацію взяти під свій контроль виконання Україною взятих на себе міжнародних зобов'язань щодо питань свободи висловлювань та свободи преси.

У свою чергу, Льовочкін зазначив, що президент України прагне виконати свою обіцянку про створення громадського телебачення в Україні і докладає зусиль до просування законодавчого процесу. За його словами, уряд докладає зусиль до створення такої економічної системи, яка підтримувала б свободу ЗМІ, але члени делегації відзначили, що прогрес поки недостатній, а кількість випадків порушень свободи медіа продовжує зростати.

Учасники делегації також підняли питання про справу вбитого журналіста Георгія Гонгадзе, яке залишається нерозкритим. Вони була розчаровані, коли почули, що розслідування щодо замовника вбивства зайшло у глухий кут, і закликали до відкритості та прозорості процесу.

Нагадаємо, 3 квітня на сайті президента України була опублікована новина про зустріч Льовочкіна і видавців-міжнародників. У ній не було ані слова про критику, яка лунала під час цієї зустрічі - прес-служба президента описала тільки позитивні нюанси бесіди. !zn

Читайте також:

Тимошенко дозволили зустрітися з представниками Freedom House

Колишні ув'язнені назвали «показухою» демонстрацію «комфортних умов» в Качанівській колонії (відео)

Керівництво «5 каналу» запевнило, що після призначення Порошенка формат не зміниться