IATA має намір виключити Україну зі списку своїх учасників

14 сiчня 12:26

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) порекомендувала Європейській організації з безпеки польотів (Євроконтроль) виключити Україну зі свого списку країн-учасників через необгрунтоване підвищення ставок за аеронавігаційне обслуговування в цьому році.

 

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) порекомендувала Європейській організації з безпеки польотів (Євроконтроль) виключити Україну зі свого списку країн-учасників через необгрунтоване підвищення ставок за аеронавігаційне обслуговування в цьому році. Відповідний лист IATA датований 3 вересня, повідомив вчора генеральний секретар Асоціації європейських авіакомпаній Ульріх Шульт-Штратхаус. Про це у вівторок, 7 грудня, пише видання Коммерсант-Украина.

Шульт-Штратхаус повідомив, що наприкінці листопада на засіданні Євроконтролю піднімалося питання, що стосується України, проте конкретне рішення не прийнято.

Шульт-Штратхаус зазначив, що чіткого механізму виключення країни з організації за підвищення ставок немає. Окрім того, Євроконтроль не може змусити Україну знизити ставки.

У той же час експерти вважають, що підвищення Україною тарифів на аеронавігаційне обслуговування всупереч рекомендаціям IATA може бути використане проти неї в переговорах з ЄС щодо підписання угоди «Про відкрите небо».

Нагадаємо, під час червневого візиту до України гендиректор IATA Джованні Бісіньяні говорив міністру транспорту і зв'язку Костянтину Єфименку про необхідність знизити вартість аеронавігаційних послуг.

«Це рекорд - при найвищих цінах продуктивність роботи «Украероруху» є однією з найнижчих у Європі. Україна - прекрасна країна, але не найдорожча у світі. Я надав міністру статистику Євроконтролю, він в курсі ситуації і готовий до співпраці з IATA», - заявляв тоді Бісіньяні.

У Мінтрансзв'язку до рекомендацій IATA не прислухалися і вирішили підвищити з 1 жовтня ставки «Украероруху» на 28-39%.

За матеріалами Коммерсант-Украина