Human Rights Watch вимагає від Меркель натиснути на Україну

07 сiчня 07:59

Правозахисники вимагають припинити застосовувати ряд озброєнь в Донбасі і розслідувати нібито використання касетних боєприпасів, застосування яких заперечує українська сторона.

 

Канцлер Німеччини Ангела Меркель повинна чинити тиск на прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, щоб українська армія забезпечила безпеку мирних жителів в зоні конфлікту в Донбасі. Про це заявили у правозахисній організації Human Rights Watch.

"Меркель слід підкреслити необхідність для Міноборони України видати чіткі і конкретні накази військам, які боряться проти проросійських бойовиків, не використовувати певні види вибухового зброї в районах, населених цивільними особами. Меркель також повинна домагатися від влади України проведення подальшого розслідування тверджень про відповідальність українських військ за атаки на сході країни, в ході яких цивільні об'єкти були прийняті за військові, результатом чого стали жертви серед цивільного населення", - зазначається в заяві.

На думку заступника директора HRW по Європі та Центральній Азії Рейчел Денбер, на уряді Німеччини, як одному з найважливіших союзників України, лежить відповідальність за дотримання керівництвом України звичаїв і законів ведення війни і захисту цивільного населення.

"Human Rights Watch зібрала відомості про використання урядом і (проросійськими, - ред.) бойовиками касетних боєприпасів "Градів" у районах, населених мирними жителями", - йдеться в заяві. Використання таких боєприпасів особливо збільшує кількість жертв серед мирних жителів, так як у них велика площа ураження.

В організації повідомляють, що на зустрічах з представниками організації в грудні українські чиновники (імена не називаються, - ред.) заявляли, що проведені розслідування і армія не несе відповідальності за подібні "невиборчі атаки". Також чиновники Міноборони повідомили правозахисникам, що командирів військових підрозділів повідомили про кримінальної відповідальності за порушення звичаїв і законів ведення війни - цей крок позитивно сприйнятий HRW.

Однак у правозахисній організації залишилися незадоволені методом проведення розслідування, так як не було проведено ретельне розслідування в районах, де було застосовано подібну зброю. "Українські власті зробили правильний крок, почавши розслідування, але він нічого не буде значити, якщо розслідування не буде проводитися ретельніше", - підкреслила Денбер.

У правозахисній організації вимагають, щоб ВСУ не використовували Гради в районах, населених мирними жителями, навіть у відповідь на обстріл з боку проросійських бойовиків. Організація також закликає Меркель сприяти приєднанню України до Конвенції 2008 року про касетні боєприпаси.

Нагадаємо, в грудні місія ОБСЄ не зафіксувала використання силами АТО касетних боєприпасів та не погодилася з висновками HRW.

Раніше в МЗС зазначили, що висновки Human Rights Watch про використання української армією касетних боєприпасів не підкріплені конкретними доказами, а організація стала жертвою маніпуляцій з боку терористів.

Правозахисна організація Human Rights Watch з травня 2014 року фіксує численні злочини, скоєні бойовиками в Донбасі - викрадення, побиття, тортури. У той же час у звітах організації йдеться про відповідальність за злочини лише проросійських терористів, але не держави-агресора - Росії, з яким вони пов'язані. В цьому відношенні нічого не змінилося навіть після того, як спостерігачі ОБСЄ підтвердили факт обстрілу України з російської території 3 вересня.