Ходорковському і Лєбєдєву пом'якшили покарання - вони вийдуть на свободу вже у 2014 році

20 грудня 11:23

Московський суд виключив з вироку вказівку на легалізацію підсудними частини грошових коштів у сумі 2,5 млрд рублів і перекваліфікував їхні дії на норми кримінального закону, що передбачають більш м'яке покарання.

 

Президія Московського міського суду, де 20 грудня розглядалася наглядова скарга на другий вирок у справі ЮКОСа, постановила пом'якшити покарання колишнім керівникам нафтової корпорації Михайлу Ходорковському та Платону Лєбєдєву з 13 до 11 років позбавлення волі. Таким чином, обидва засуджених вийдуть на волю в 2014 році: Лєбєдєв - у серпні, Ходорковський - у жовтні.

Суд виключив вказівку на легалізацію підсудними частини грошових коштів у сумі 2,5 млрд рублів і знизив їм покарання за ч.3 ст. 174.1 КК РФ, а також за сукупністю злочинів, пояснила керівник прес-служби Мосміськсуду Ганна Усачова. За її словами, президія перекваліфікувала дії підсудних на норми кримінального закону, що передбачають більш м'яке покарання.

Прокурор просив знизити покарання Ходорковському і Лєбєдєву до 11 років і трьох місяців позбавлення волі. У свою чергу, захист пропонував скасувати другий вирок і закрити кримінальну справу, або знизити термін до вже фактично відбутого.

- Ходорковський: У правоохоронній системі виживають найгірші

Адвокат фігурантів ЮКОСа Вадим Клювгант у своїй промові звернув увагу суддів на грубі помилки, допущені Хамовницьким судом Москви при обчисленні покарання підприємцям за другим вироком. Так, голова районного суду Віктор Данилкін, стверджує Клювгант, не повністю врахував вже відбутий підсудними до другого процесу термін. У підсумку, за його словами, замість семи з гаком років його підзахисним зарахували трохи більше трьох років. «Решта ж три роки і десять місяців були безоплатно втрачені - це розкрадання майже чотирьох років», - зазначив адвокат.

З урахуванням цього факту дотепер і Ходорковський, і Лєбєдєв з перевищенням відбули термін, бо знаходяться за ґратами вже десятий рік, зазначив адвокат. Тому єдино правильним рішенням буде скоротити їм термін до фактично відбутого, підсумував він.

Нагадаємо, Хамовницький суд Москви у кінці 2010 року засудив Лєбєдєва і Ходорковського до 14 років колонії кожного за звинуваченням у розкраданні 200 мільйонів тонн нафти і відмиванні грошей. Потім Мосміськсуд знизив цей термін на рік.

Екс-глава ЮКОСа відбуває покарання в колонії карельського міста Сегежа, а Лєбєдєв - в місті Вельську Архангельської області. !zn

Читайте також:

Ходорковський: У правоохоронній системі виживають найгірші

Від показу «Ходорковського» відмовилися майже всі московські кінотеатри

Медвєдєв відмовився помилувати Ходорковського

Ходорковський: Президентство Путіна - втрачений для Росії час