Ходорковського направляють до колонії

10 червня 09:03

Співробітники СІЗО «Матроська тиша» відмовили адвокатові Михайла Ходорковського Денису Дятлеву у зустрічі зі своїм підзахисним, посилаючись на підготовку до процедури етапування, яке, за їхніми словами, відбудеться вже сьогодні.

 

Про це повідомляє "Прес-центр Михайла Ходорковського і Платона Лєбєдєва".

Також М.Ходорковському було відмовлено у короткостроковому побаченні з родичами до направлення до колонії. Дружина Михайла Ходорковського Інна двічі 8 і 10 червня 2011 року подавала заяву стосовно побачення, але обидва рази отримала відмову від адміністрації СІЗО.

«Ми пов'язуємо етапування Михайла Ходорковського до колонії з попередніми діями Преображеского районного суду та слідчого ізолятора №1 ФСВП Росії зі штучного затягування процедури розгляду клопотання про УДЗ нашого клієнта. Очевидно, що зроблено все для недопущення розгляду клопотання про УДЗ у Москві, оскільки законних підстав для відмови в УДЗ немає, а порушувати закон зручніше далеко від Москви, де значна увага журналістів і громадськості. А той факт, що дружині Михайла Борисовича відмовили у гарантованому законом побаченні і не повідомили її про місце, куди він направляється для відбування покарання, є грубим порушенням вимог закону», - заявив адвокат М.Ходорковського Вадим Клювгант.

У повідомленні прес-центру наголошується, що за російськими законами засуджені до відбування покарання у вигляді позбавлення волі мають бути етаповані протягом 10 днів з моменту отримання слідчим ізолятором повідомлення з суду про набрання вироком чинності. Касаційний розгляд справи Михайла Ходорковського відбувся 24 травня 2011 року. А повідомлення надійшло з Мосміськсуду до СІЗО "Матроська тиша" 6 червня. Проте вже 27 травня 2011 року Михайло Ходорковський через адміністрацію слідчого ізолятора подав клопотання про УДЗ до Преображенського районного суду м.Москви. "Очевидно, що в таких умовах етапування мало бути відкладено до моменту розгляду клопотання, про що захист заявив відповідне клопотання", - зазначають у прес-цетрі.

Однак протягом двох тижнів, використовуючи різні надумані приводи, Преображенський суд навіть не призначив клопотання про УДЗ до розгляду. А адміністрація СІЗО, у свою чергу, не тільки не відклала направлення Михайла Ходорковського до колонії, але і прискорила його, а також сприяла своїми діями затягування розгляду клопотання про УДЗ.

Як повідомляло ZN.UA, 6 червня, Преображенський суд Москви відмовився розглядати клопотання колишніх співвласників ЮКОСа про умовно-дострокове звільнення, які вони направили з московського СІЗО 30 травня. У суді заявили, що прохання повернуті, оскільки оформлені не належним чином.

Адвокати М.Ходорковського і П.Лєбєдєва вважають, що судді навмисно затягують час, щоб засуджених етапували до колонії. Тоді за законом клопотання буде розглядати суд за місцем ув'язнення.

Сьогодні також стало відомо, що перевірку дій голови Хамовницького суду Москви Віктора Данилкіна при винесенні вироку у другій справі ЮКОСа доручили слідчому Олександру Дріманову, який розслідував цю справу.


24 травня Мосміськсуд підтвердив звинувачувальний вирок у другій справі проти М.Ходорковського і П.Лєбєдєва, але скоротив їм терміни ув'язнення з 14 до 13 років.

З цього часу другий вирок набув законної чинності. При цьому П.Лєбєдєв і М.Ходорковський, заарештовані у 2003 році, продовжують відбувати покарання, призначене за першою кримінальною справою, і тюремні терміни частково складаються.

Обидва бізнесмени не визнають свою провину і продовжують заперечувати судові рішення як за першою, так і за другою справою. М.Ходорковський називав ці справи політично мотивованими.

Згідно з рішенням суду, М.Ходорковський і Лєбєдєв, вже відсиділи сім років за шахрайство та ухиляння від сплати податків за першою справою повинні вийти на свободу у 2016 році.