Харківські чорнобильці оголосили безстрокову акцію протесту

25 сiчня 14:50

Сто чорнобильців у Харкові оголосили безстрокову акцію протесту і вимагають звільнити заступника губернатора Ігоря Шурму.

 

Близько сотні чорнобильців вийшли на пікет на площу Свободи у центрі Харкова з вимогою виконати положення закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

«Ми будемо виходити сюди щодня, окрім вихідних, незважаючи на морози. Ми будемо виходити доти, поки влада не повернеться у правове поле і не почне виконувати рішення судів», - заявив один з організаторів акції Валерій Бєляков.

Чорнобильці вимагають припинити політичні репресії проти них з використанням прокуратури, міліції та фінансової інспекції, оскільки фінансова інспекція не має права перевіряти медичні картки чорнобильців, але «вони залазять у медичну таємницю і проводять перевірки».

Мітингувальники вимагають звільнити заступника губернатора Ігоря Шурму, який «негласно керує репресіями проти чорнобильців».

У резолюції, яку ухвалили учасники акції, крім перерахованих вимог містяться також вимоги не змінювати нині чинне Положення про систему експертизи щодо встановлення причинного зв'язку захворювань, інвалідності і смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих факторів в наслідок аварії на Чорнобильській АЕС, а також припинити перевірки медичної документації працівниками фінансової перевірки.

Як повідомлялося, раніше голова Всеукраїнського об'єднання ветеранів Чорнобиля Володимир Проскурін заявив, що має інформацію про намір влади порушити нові кримінальні справи щодо чорнобильських активістів і пов'язав ці плани з І.Шурмою.

Читайте також:

Азаров і Тігіпко «сховали» у держбюджеті-2012 скасування пільг афганцям і чорнобильцям

Конституційний суд дозволив Кабміну не виплачувати пільги

Афганці, які не зуміли взяти Раду штурмом, вирішили пройти до парламенту на виборах