ХАМАС повинен припинити ракетний обстріл Ізраїлю, заявив Обама

19 листопада 20:50

На думку Вашингтона, Єгипет, Туреччина і Катар повинні переконати палестинських радикалів у необхідності припинити обстріл ізраїльської території. Ці країни повинні використовувати свій вплив для деескалації конфлікту. А деескалація повинна початися з припинення ракетного обстрілу з сектора Газа, впевнені в США.

 

Президент США Барак Обама обговорив по телефону з президентом Єгипту Мухаммедом Мурсі і прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху "шляхи деескалації конфлікту в секторі Газа". Як повідомила в понеділок прес-служба Білого дому, бесіди з обома іноземними лідерами відбулися за ініціативою американської сторони. Обама перебуває зараз у камбоджійській столиці - Пномпені - на форумі АСЕАН і Східноазійському саміті.

У розмові з єгипетським колегою "президент Обама підкреслив, що ХАМАС повинен припинити ракетний обстріл Ізраїлю", повідомив Білий дім. Після цього він зателефонував Нетаньяху, який розповів йому "про розвиток подій у секторі Газа і Ізраїлі". "В обох бесідах президент Обама висловив співчуття у зв'язку із загибеллю цивільних осіб з числа ізраїльтян і палестинців і домовився підтримувати тісні контакти з обома лідерами", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Заступник помічника президента з національної безпеки Бен Родс, супроводжуючий Обаму в поїздці в Азію, розповів журналістам, що США продовжують вживати багатосторонні дипломатичні зусилля, щоб не допустити розширення військових дій у секторі Газа. За його словами, в цих цілях Вашингтон підтримує контакти "з тими країнами регіону, які мають вплив на ХАМАС, - в першу чергу Єгиптом, Туреччиною та Катаром".

- Євросоюз вимагає від ХАМАС припинити обстріл Ізраїлю і закликав Ізраїль діяти пропорційно


На думку Вашингтона, вони повинні переконати палестинських радикалів в необхідності припинити обстріл ізраїльської території. "Ці країни повинні використовувати свій вплив для деескалації конфлікту. А деескалація повинна початися з припинення ракетного обстрілу з сектора Газа", - заявив Родс. Він також зазначив, що, на думку США, "Ізраїль має право на самооборону", однак найнадійніший спосіб забезпечення його безпеки полягає не в продовженні військових дій, а в "врегулюванні конфлікту мирним шляхом".

Операція «Хмарний стовп» почалася ввечері 14 листопада з ліквідації лідера бойового крила ХАМАС Ахмада Джабарі.

Ізраїльські ВПС атакували десятки підземних сховищ ракет, а також інфраструктурні об'єкти палестинців. У відповідь із сектора Газа продовжують запускати ракети в бік ізраїльських міст.

За останні шість днів загинуло близько 80 палестинців, серед яких і мирні жителі, і троє ізраїльтян, убитих ракетним ударом.

Відзначимо, що станом на 18 листопада міністерство оборони Ізраїлю отримало дозвіл на заклик 75 тис. резервістів, з яких 16 тис. вже перебувають у строю.

Настільки масштабної мобілізації в Ізраїлі не було багато років: у ході попередньої операції в Газі «Литий свинець», що тривала три тижні, під рушницю було поставлено 10 тис. резервістів. !zn

Читайте також:

Євросоюз вимагає від ХАМАС припинити обстріл Ізраїлю і закликав Ізраїль діяти пропорційно


Генсек ООН закликав Ізраїль і ХАМАС до перемир'я

Війна обходиться Ізраїлю в $15 млн за кожний день


Українцям настійно радять відмовитися від поїздок до Ізраїлю і сектора Газа