Грузія відкинула пропозицію повернутися в СНД

12 грудня 09:57

Тбілісі не збирається повертатися в СНД, навіть незважаючи на пропозицію Олександра Лукашенка заради цього "​​стати на коліна".

 

Грузія обрала свій зовнішньополітичний курс і не має наміру повертатися в СНД, заявила голова МЗС країни Майя Панджікідзе, коментуючи пропозицію президента Білорусі Олександра Лукашенка, зроблену Тбілісі.

«Ми дуже вдячні президенту Лукашенку за його позицію щодо невизнання грузинських окупованих територій, проте, на жаль, з його запрошенням після повернення Грузії в СНД ми погодитися не можемо, бо Грузія вже обрала свій зовнішньополітичний курс», - сказала Панджікідзе.

Раніше Олександр Лукашенко заявив, що підтримує цілісність Грузії, причому разом із Росією. Президент Білорусі також закликав керівництво Грузії зосередити увагу на відносинах з Абхазією і Південною Осетією.

«Треба не ловити сьогодні міністрів оборони, - вибачте, що я втручаюся в це, - та інших політиків, а вирішувати злободенні питання. А це - одне з головних питань», - зазначив він.

Лукашенко заявив, що Мінськ і Москва виступають за територіальну цілісність Грузії. «Але до неї треба прийти. Без позиції Саакашвілі, Іванішвілі, керівництва Південної Осетії і Абхазії ви це питання не вирішите», - сказав Лукашенко.

За словами білоруського президента, як тільки Грузія домовиться з Абхазією, «Росія зрадіє».

«Керівництво Росії перехреститься, якщо ви домовитеся, але це повинні зробити ви, а не Росія», - продовжив Лукашенко, додавши, що «це не російська проблема, їй не потрібен цей конфлікт».

«У Росії землі вистачає. Їй ні Південна Осетія, ні Абхазія не потрібні», - сказав він.

Лукашенко також висловив готовність встати перед Тбілісі на коліна, аби грузини повернулися в СНД.

«Ось ми будемо з 1 січня головувати у СНД, ми на вас (Грузію) чекаємо. Я приїду до вас, встану перед вами на коліна, тільки не публічно ... Ну, якщо хочете, публічно заради цього, і буду вас просити першим кроком повернутися у СНД. Треба повернутися, і там ми знайдемо вирішення всіх питань. Якщо, звичайно, політики грузинські цього захочуть», - заявив він. !zn

Читайте також:

Лукашенко розпереживався за долю Українии

Грузинський прем'єр Іванішвілі ініціює скасування «широких повноважень» президента Саакашвілі

Росія готова прийняти Грузію назад в СНД

У Москві почали збирати підписи за об'єднання Росії, України та Білорусі