«Громадянська позиція» затвердила п'ять принципів об'єднання опозиції

27 грудня 11:43

При об'єднанні опозиційних партій в одну політичну силу «Громадянська позиція» наполягає на дотриманні п'яти ключових принципів, які зроблять таке об'єднання дійсно ефективним і корисним для країни.

 

Як повідомляє прес-служба «Громадянської позиції», ці принципи затверджено рішенням ради партії від 23 грудня 2011 року.

Перший принцип - це опозиційність до нинішньої влади та її політики, про що до об'єднавчому з'їзду повинні «спільно, чітко і ясно заявити лідери партій, а на з'їзді - прийнято відповідне рішення».

«Кожен кандидат від об'єднаної партії повинен письмово зобов'язатися, що, ставши депутатом, за жодних умов не залишить партійну фракцію, не погодиться на жодну кадрову пропозицію від влади всупереч рішенню партії; голосуватиме консолідовано відповідно до рішень партії та фракції» , - йдеться у заяві партії.

У разі порушення вимог опозиційності депутата виключать з партії і фракції, окрім того, партія буде ініціювати його відкликання з ради будь-якого рівня.

Другий принцип - люстрація (очищення) партійних рядів. У першу чергу така люстрація має бути проведена серед депутатів, які зараз працюють у радах усіх рівнів.

«Депутати, які не відповідають нормам моральності і відповідальності, які своїми голосуваннями порушували вимоги опозиційності партії, голосували за корупційно-лобістські рішення майнового чи фінансового характеру, за рішення, які суперечать інтересам країни та місцевої громади, - повинні бути виключені з партії і з партійної фракції. Це має бути зроблено негайно і публічно - на з'їзд об'єднана партія повинна йти очищеню», - підкреслюють у «Громадянській позиції».

Третій принцип - прозорість. Відповідно до нього до з'їзду лідери партій повинні публічно заявити про те, що на момент об'єднання вони не мають зобов'язань ані перед владою, ані перед спонсорами партії. До прийняття рішення партією про висунення кандидатів має бути оприлюднено: автобіографію кандидата, декларацію про доходи, свідоцтво про освіту, інші документи і скріплені підписом зобов'язання.

Четвертий принцип - персональна відповідальність лідерів. «Для забезпечення чистоти партійних лав, гарантованого впровадження у діяльність об'єднаної партії принципів моралі, чесності та прозорості, відповідальності перед людьми, лідери партій повинні мати право «вето» на будь-яку кандидатуру, яка пропонується до керівного органу об'єднаної партії або кандидатом від об'єднаної партії на вибори», - йдеться у заяві «Громадянської позиції».

П'ятий принцип - відкритість. Об'єднана партія повинна бути відкритою до залучення нових людей - моральних, відповідальних і професійних, громадських діячів, нових лідерів з новими ідеями і твердими європейськими цінностями. Для цього при політраді об'єднаної партії має бути створено окремий орган - стратегічна рада, в який рішенням політради включалися б нові люди, професіонали високого рівня і відомі громадські діячі, які б розробляли програмні принципи і плани дій з окремих напрямків, формували і нарощували б кадровий потенціал партії.

Як повідомлялося, екс-прем'єр-міністр, лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко написала відкритий лист, в якому закликає до об'єднання опозиційних партій для участі в парламентських виборах у 2012 році.

Раніше із закликом про об'єднання опозиції виступили представники партій «Батьківщина», «Фронт змін», «Народна Самооборона» та «Реформи і Порядок».

Лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко підтримав ініціативу Юлії Тимошенко «про об'єднання опозиції з формуванням єдиного партійного списку на основі нейтральної партії, а також єдиний список від опозиції у мажоритарних округах».

«Якби такий список було сформовано із сильних особистостей, моральних і відповідальних людей, партія влади отримала б у жовтні наступного року нищівну поразку. На цьому влада Януковича завершилася б достроково», - вважає А.Гриценко.