Громадськість просить непрохідних патріотів знятися з виборів

10 жовтня 13:06

Партії, які підтримують скасування закону про російську мову, але явно не долають 5%-й бар'єр, повинні знятися з виборів на користь ВО «Свобода», ВО «Батьківщина» та партії «УДАР», просить громадськість.

 

Об'єднання «Конгрес дій на захист української мови» закликає патріотично налаштовані, але «непрохідні» партії, до 14 жовтня відмовитися від участі в парламентських виборах в інтересах інших опозиційних сил, що мають необхідну підтримку виборців для проходження у Верховну Раду.

Про це на прес-конференції в Києві повідомили представники «Конгресу дій на захист української мови», серед яких - голова товариства «Просвіта» Павло Мовчан, заступник голови громадської організації «Українська справа» Олексій Кляшторний, професор Києво-Могилянської академії, посол Володимир Василенко, член Координаційної ради з питань захисту української мови при КМО «Меморіал» ім. Стуса Олексій Курінний і співкоординатор ініціативи «Український Дім. Нова Хвиля» Юрій Ходарєв.

Окрім того, учасники об'єднання пропонують кандидатам-мажоритарникам підписати зобов'язання, що в разі обрання у Верховну Раду вони будуть голосувати за негайне скасування закону «Про основи державної мовної політики» і ухвалення нового мовного законодавства, «заснованого на принципі української мови як єдиної державної на всій території України».

Він поінформував, що 6 жовтня відбувся ІІ етап Всеукраїнського форуму на захист української мови і державності (I етап пройшов 25 серпня).

У зверненні представники об'єднання також закликають всіх громадян, яким не байдужа доля України, прийти 28 жовтня на виборчі дільниці і проголосувати за опозиційні політичні сили, які в своїх програмах чітко визначили необхідність зміцнення державного статусу української мови і негайного скасування «нелегітимного антиукраїнського закону «Про основи державної мовної політики».

«Ключовим моментом цього звернення є вимога до українських політичних партій, які декларують себе як патріотичні, але за всіма соціологічними опитуваннями, які зараз публікуються, явно не долають п'ятивідсотковий бар'єр, щоб вони зняли свої списки, зробивши відповідні заяви в інтересах тих опозиційних українських політичних сил - ми їх чітко перераховуємо - ВО «Свобода», ВО «Батьківщина» і партія «УДАР», які чітко задекларували у своїх програмах, що вони виступають за статус української мови як єдиної державної на всій території України і будуть домагатися нормалізації ситуації з мовним законодавством після парламентських виборів», - пояснив він. !zn

Читайте також:

У «Нашої України» вкрали 140 тис. календариків з Ющенком

УДАР не змушуватиме своїх кандидатів зніматися на користь опозиції

«Свобода» не буде знімати своїх кандидатів на користь «УДАРу»

Захистити українську мову запропонували за допомогою простих щоденних правил