Гриценко: Скорочення армії несумісне з позаблоковим статусом держави

24 квiтня 11:10

Позаблоковість передбачає збільшення фінансування армії, а не скорочення її чисельності.

 

Нейтралітет - для України нереальна річ. Є складна процедура визнання, яку Україна не здатна пройти. Нейтральний статус країни повинні визнати у світі. Про це заявив в інтерв'ю журналу Сode лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.

За його словами, Віктор Янукович, приймаючи у 2010 році рішення про позаблоковий статус, не розумів, що це таке.

«Він зробив політичний реверанс у бік Росії, прикрив двері інтеграції з НАТО, відмовився від союзників, але не вжив жодних інших необхідних дій. Ось зараз просочилися відомості про нові плани: зокрема, скоротити армію в два-два з половиною рази. Але це несумісне з позаблоковим статусом!», - зазначив Гриценко.

До 2017 року українську армію скоротять в 2,5 рази

Лідер «Громадянської позиції» переконаний, якби Янукович усвідомлював, що таке позаблоковість, то відразу після ухвалення цього закону був би збільшений бюджет армії мінімум у три рази, почали б поліпшувати її оснащення.

«Тобто проводилися б дії, які показали б всім у регіоні і у світі, що позаблокова Україна здатна сама, без союзників, спираючись на свою армію і свою економіку, вирішувати військові завдання. А так виникли «ножиці» між декларацією і реальним станом армії. Розумію, що Янукович не професіонал, але поруч має бути людина, яка б підказала йому це», - вважає Гриценко.

Він також підкреслив, що після рішення про позаблоковий статус, вступ у НАТО перестав бути темою взагалі.

«Подальші кроки в цьому напрямку будуть залежати від того, якими будуть наша країна і влада після Януковича. Також багато в чому це буде залежати від самих НАТО та ЄС. Там теж не все спокійно, помітні тенденції дезінтеграції і зниження ефективності. Так що зараз говорити про це складно», - розповів Гриценко.

У той же час лідер «Громадянської позиції» не виключає, що зважаючи на економічні і соціальні потрясіння питання військової безпеки відійдуть на 25-те місце за значущістю. !zn

Читайте також:

Реформа армії зведе її функції до мінімуму


Гриценко претендує на 8 місць у партійному списку об’єднаної опозиції

Гриценко розглядає три варіанти участі у парламентських виборах

Міністр оборони пообіцяв контрактну армію до 2017 року