Грищенко розповів, на чому має базуватися справжнє українсько-російське партнерство

14 сiчня 19:28

Справжнє українсько-російське партнерство може базуватися тільки на усвідомленні, що Україна і Росія важливі одна для одної самі по собі, а не як інструмент у реалізації тих чи інших геополітичних планів. Про це в статті для «ДТ. Україна» пише міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

 

«В умовах політики перезавантаження Захід відмовляється від погляду на Україну як інструмент посилення/послаблення Росії. Сама Україна відмовляється від такого погляду на себе. Проте і певні політичні сили в Росії повинні пройти свою частину шляху та відмовитися від погляду на Україну як інструмент посилення/послаблення Заходу», - зазначає він.

«Так само, як Україні було тісно у шаблоні зовнішньополітичної стратегії «геть від Москви», їй буде тісно і в шаблоні «русского мира». Україна взагалі завелика для шаблонів, в які її намагалася втулити стара політична реальність. Чужа, позичена модель зовнішньої політики їй не підійде. Їй потрібна власна, можливо, навіть принципово нова ідеологія», - підкреслює міністр.

Глава МЗС наголошує, що незалежність України не є грою. «Є багато речей, які об’єднують нас із Росією, і на цих речах ми повинні будувати стратегічне, націлене у майбутнє партнерство. Але ми йдемо і будемо йти у це майбутнє окремими шляхами», - заявляє він.

Детальніше читайте в статті «Україна як загальноєвропейський чинник» у свіжому номері «ДТ. Україна».