Грищенко: Російський та європейський напрям зовнішньої політики України — складові одного процесу

14 сiчня 19:27

Російський та європейський напрям зовнішньої політики України — це інтегральні складові одного процесу, який називається «рух уперед». Про це в статті для «ДТ. Україна» пише міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

 

«Результатом має бути побудова європейської по суті (а не лише на словах) української держави в об’єднаній по суті (а не лише на словах) Європі. Європейська за духом Україна і справді єдина Європа -речі нероздільні. І це ще один аргумент, чому розвиток України у наступні роки буде особливо важливим для всього континенту», - вказує дипломат.

Він зазначає, що нинішня українська влада сповідує концепцію жорсткого європейського прагматизму.

«Якщо вдуматися, то прагматизм -це не в останню чергу стратегія і тактика поведінки, орієнтовані на результат, причому не у віддаленому майбутньому, а в досяжному часі. У випадку України йдеться про результат реформ, започаткованих президентом Януковичем. Їхній зміст і загальний напрям визначатимуться прагненням України стати у майбутньому членом ЄС, тобто політикою європейської інтеграції. Це -мета та прагнення, яке об’єднує верхи і низи українського суспільства. Натомість сила та ефективність цих реформ залежатимуть, у тому числі, від здатності України будувати партнерські відносини зі своїм геополітичним оточенням, насамперед із Росією. Це - мотор і джерело нашої економічної дієздатності», - зазначає глава МЗС.

Детальніше читайте в статті «Україна як загальноєвропейський чинник» у свіжому номері «ДТ. Україна».