Греція відгородиться від Туреччини 120-кілометровим ровом

04 серпня 17:02

Греція відгородиться від Туреччини багатокілометровим протитанковим ровом на спільному сухопутному кордоні, повідомляє сайт провідної грецької щотижневої газети "Віма".

 

За її даними, довжина рову складе 120 кілометрів, ширина 30 метрів, а глибина - 7 метрів. Головне призначення гігантських земляних робіт - ліквідувати можливість сухопутного нападу з боку Туреччини, друге завдання - максимально ускладнити шлях до Греції та ЄС сотням тисяч нелегальних мігрантів, які щороку намагаються перетнути грецько-турецький кордон. Рів повинен стати одним з найбільших технічних проектів у Греції протягом декількох років.

Греція і Туреччина є членами НАТО, але як і раніше розглядають один одного як ймовірних противників, незважаючи на поліпшення двосторонніх відносин за останні роки. Сухопутний кордон двох країн пролягає по річці Еврос (Маріца).

"В епоху глибокого економічного спаду і падіння духу в Греції величезний оборонний проект найвищого стратегічного значення ... дасть позитивний приклад того, як державний сектор може працювати зовсім по-іншому, бути виключно продуктивним і конкурентоспроможним, а не паразитувати на економіці. Але головне - проект радикально змінить несприятливі географічні дані на важливій ділянці оборони грецької території", - йдеться в публікації.

За даними видання, роботи почалися вже в грудні 2009 року, і наразі вирито рів завдовжки в 14,5 кілометрів. Роботи ведуться за рахунок бюджету грецької Міноборони і Генерального штабу сухопутних сил. Вартість робіт не розголошується. Греція бореться нині з наслідками економічної кризи і скорочує бюджетні витрати, в тому числі на оборону.

Представники грецької влади в четвер були недоступні для коментарів. Якщо дані підтвердяться, будівництво рову може призвести до протестів громадських організацій країни. Так, плани влади звести набагато скромніше укріплення на кордоні у вигляді 12-кілометрового загородження викликали починаючи з 2010 року кілька акцій протесту і демонстрації в Греції, а також критику Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

Глава грецького силового відомства, міністр захисту громадянина Христос Папуціс заявив в інтерв'ю, опублікованому в четвер, що загородження буде побудоване, щоб перешкодити напливу нелегальних мігрантів. За його словами, найближчим часом будуть оприлюднені технічні параметри проекту. Міністр заявив також, що будівництво загородження підтримує багато депутатів грецького парламенту і приблизно 80% населення Греції.