ГПУ продовжить слідство у справі Кучми

24 сiчня 11:09

Генеральна прокуратура продовжить слідство у справі екс-президента України Леоніда Кучми.

 

Перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив, що Генеральна прокуратура продовжить слідство у справі екс-президента України Леоніда Кучми.

За його словами, хоч постанови про порушення кримінальної справи проти екс-президента вже немає, але слідство у цій справі триває, оскільки слідство було відновлено слідчим Генпрокуратури без узгодження з його безпосереднім керівником - начальником Головного слідчого управління ГПУ Р.Кузьміним.

Він зазначив, що не знає всіх тонкощів слідства.

«Можу сказати тільки те, що за законом, постанову про порушення кримінальної справи можна оскаржити тільки на стадії слідства. Коли слідство закінчено - обвинувачений починає знайомитися з матеріалами справи, і оскаржити постанову вже не можна. Так і було. Ми справу щод Л.Кучми закінчили, він почав з нею знайомитися і оскаржив у суді законність порушення справи. До Генеральної прокуратури надійшло кілька клопотань від Л.Кучми та його адвокатів про необхідність провести додаткові слідчі дії», сказав він.

«Л.Кучма вважає, що не причетний до вбивства? А я вважаю, що у слідства достатньо підстав стверджувати, що причетний. Кучма хоче справедливого розслідування? Дуже добре. Весь світ цього хоче, і я, до речі, теж цього хочу. Свою позицію з цього приводу я висловив, порушивши проти Кучми кримінальну справу», - заявив він.

Нагадаємо, 14 грудня Печерський районний суд Києва ухвалив постанову про закриття кримінальної справи стосовно Л.Кучми. У постанові йдеться, що суд не знайшов підстав, які вказували б на причетність Л.Кучми до скоєння тяжкого злочину.

К
римінальну справу стосовно Л.Кучми порушено 21 березня 2011 року. Він звинувачується в перевищенні влади і службових повноважень, що призвели згодом до вбивства журналіста Г.Гонгадзе (ч.3 ст.166 Кримінального кодексу в редакції 1960 року). Плівки екс-майора управління Держохорони Миколи Мельниченка визнано речовим доказом у справі.

Як коментував це звернення СБУ адвокат екс-майора Миколи Мельниченка Микола Неділько, це сталося «саме тоді, коли досудове слідство у кримінальній справі, порушеній стосовно екс-президента Кучми добігає кінця, і плівки Мельниченка визнані в якості доказів у даній справі».

«Мова йде саме про ті докази, які отримані негласним шляхом за допомогою оперативно-технічних засобів, тобто, у результаті оперативно-технічного документування», - уточнив адвокат.
За його словами, подальша доля плівок Мельниченка як доказів, доля самого Мельниченка як свідка, і доля головних фігурантів справи Гонгадзе перебувала певною мірою в руках Конституційного суду.

Раніше адвокати екс-президента Леоніда Кучми Сергій Ульянов і Віктор Петруненко заявляли, що М.Мельниченко не зміг у суді довести необхідність прослуховування кабінету Л.Кучми, оскільки не навів жодних аргументів на користь «крайньої необхідності» своїх дій. Адвокати Л.Кучми вважають, що кримінальну справу проти М.Мельниченка було закрито незаконно.
!zn

Читайте також:

Експертиза підтвердила голоси Кучми, Кравченка, Литвина і Деркача на «плівках Мельниченка»

Екс-адвокат Пукача впевнений, що Кучма не міг замовити Гонгадзе

WikiLeaks: Кучма і Путін причетні до РосУкрЕнерго