ГПУ не змогла довести незаконність постачань зброї до Грузії

14 сiчня 12:23

Фігурант скандалу, українсько-російська фірма «Параллакс», яку Генпрокуратура підозрює в причетності до операції українських і грузинських військових, в Господарському суді Києва довела, що продала ракети «Укроборонсервісу» законно.

 

Фігурант скандалу, українсько-російська фірма «Параллакс», яку Генпрокуратура підозрює в причетності до операції українських і грузинських військових, в Господарському суді Києва довела, що продала ракети «Укроборонсервісу» законно.

Сьогодні Генпрокуратура проводить розслідування постачань військової техніки та боєприпасів українською стороною грузинським збройним силам у 2005 році. Силовики підозрюють, що держкомпанія «Укроборонсервіс», яка спеціалізується на експортних поставках спецтоварів, у тому числі військових, закупила ракети, призначені для Грузії, в українсько-російської фірми «Параллакс».

У відомстві наполягають на тому, що операція була незаконною, оскільки «Параллакс» не мав ліцензії на продаж військової техніки. Законність операції була оскаржена в суді: ГПУ подала позов до Господарського суду Києва з вимогою визнати недійсними угоди між «Параллаксом» і «Укроборонсервісом» і стягнути з відповідачів 33,42 мільйона гривень. Всього позивач вимагав анулювати чотири договори, які учасники угоди уклали з грудня 2005 року по березень 2006-го.

Представники «Параллакса» не заперечували, що ліцензії у фірми не було. Але запевнили в тому, що на момент підписання документів з «Укроборонсервісом» продаж боєприпасів і військової техніки не підпадав під дію закону «Про ліцензування певних видів господарської діяльності». Основний закон про ліцензування був прийнятий ще в 2000 році. Але на той момент він не зобов'язував мати ліцензії компанії, які торгують товарами оборонної промисловості. Відповідні зміни до закону були внесені в серпні 2005-го. Тобто приблизно за півроку до того, як компанії уклали перший суперечний контракт.

Однак, як з'ясувалося, і в цьому випадку «Параллакс» не зобов'язаний був мати відповідну ліцензію, для того щоб продавати ракети «Укроборонсервісу». Справа в тому, що умови ліцензування торгівлі боєприпасами та військовою технікою були офіційно опубліковані тільки в травні 2006-го. У результаті Госпсуд Києва вирішив: оскільки на момент підписання договорів між компаніями Кабмін ще не затвердив умови ліцензування торгівлі товарами ОПК, «Параллакс» мав право продавати держкомпанії ракети без ліцензії. У «Параллаксі» минулого тижня повідомили, що крапку в судових баталіях ставити рано - ГПУ вже оскаржила рішення суду першої інстанції.

Як повідомлялося, Генеральна прокуратура, вивчивши матеріали, надані слідчою комісією з розслідування поставок зброї до Грузії, порушила низку кримінальних справ, а також почала позапланову перевірку держкомпанії «Укроборонсервіс». Перевірка проводилася в рамках розслідування поставок у 2005 році Україною зенітних керованих ракет 9М38М1 і 3М9М3 до Грузії. У ГПУ підозрюють службових осіб «Укроборонсервісу» в незаконному укладанні контрактів купівлі-продажу зброї.

Росія з самого початку болісно реагувала на постачання зброї до Грузії. Тема ще більше загострилася після грузино-російської війни 2008 року. У відповідь офіційний Київ заявляв, що всі постачання зброї відповідали нормам міжнародного права.

Служба безпеки України 12 листопада 2008 року порушила кримінальну справу за фактом розголошення державної таємниці у зв'язку з публікацією в інтернеті копії листа держкомпанії - експортера зброї «Укрспецекспорт» - з грифом таємності і коментаря до цього документа глави парламентської комісії Коновалюка. Після цього Коновалюка викликали на допит в СБУ.

Однак навесні 2009 року Печерський суд закрив кримінальну справу проти Коновалюка.

Нагадаємо, раніше екс-глава «Укрспецекспорту» Сергій Бондарчук заявив, що всі основні поставки української зброї до Грузії проводилися, коли Кабінет Міністрів України очолював Віктор Янукович.

За матеріалами Дело