ГПУ може реанімувати справу проти Кучми

27 червня 04:19

Генпрокуратура може реанімувати справу проти Леоніда Кучми про причетність до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

 

Суд, який визнав порушення кримінальної справи стосовно Леоніда Кучми за підозрою в причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе незаконним, не зняв підозр з екс-президента. Про це заявила адвокат вдови журналіста Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко.

«Перш за все, суд не відбілив Кучму, тому, що не було розглянуто справу по суті. Всього лише суд вважає, що порушено справу щодо Леоніда Кучми було незаконно», - заявила Теличенко.

Адвокат також вважає, що в майбутньому будь-який інший слідчий або новий склад Генпрокуратури може реанімувати справу Кучми.

«Не обов'язково інший слідчий, той самий може порушити кримінальну справу. Привід буде», - додала вона.

Валентина Теличенко уточнила, що «продовжується справа за обвинуваченням Пукача, і Пукач продовжує наполягати на версії, що він отримав замовлення або наказ убити журналіста від Кравченка і Кучми».

«Якщо врахувати, що стосовно Кучми закрито, щодо Кравченка заблоковано слідство, ще десь абстрактна справа стосовно невстановлених ніколи і ніким осіб, яка насправді має таке нечітке майбутнє, що важко навіть щось говорити... Так що слідство у пошуках замовників заблоковано», - підсумувала захисник.

Нагадаємо, 26 червня Вищий спеціалізований суд України визнав незаконним порушення ГПУ кримінальної справи стосовно Леоніда Кучми.

У той же час Мирослава Гонгадзе має намір оскаржити дане рішення суду в Європейському суді з прав людини.

Також повідомлялося, що захист екс-президента не буде подавати в суд на ГПУ.

Як повідомлялося, кримінальну справу щодо Л.Кучми порушено 21 березня 2011 року. Він звинувачувався в перевищенні влади і службових повноважень, що призвели згодом до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе (ч.3 ст.166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.)

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи щодо Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Записи екс-співробітника управління Держохорони майора Миколи Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Гонгадзе.

20 січня 2012 Апеляційний суд Києва підтвердив законність рішення Печерського районного суду Києва про скасування постанови про порушення кримінальної справи стосовно Кучми в його причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Генпрокуратура подала касацію на вказане рішення Апеляційного суду. У своїй скарзі вона просить скасувати попередні судові ухвали і направити справу до суду першої інстанції, тобто до Печерського райсуду - на новий розгляд іншим складом суду. !zn

Читайте також:

Генпрокурор запевняє, що хоче посадити Кучму

Кучма вимагає знайти винних у вбивстві Гонгадзе

Суд визнав, що плівки Мельниченка не можуть бути речовим доказом

Адвокат Гонгадзе здивована відсутністю справ щодо інших фігурантів «плівок Мельниченка»

Адвокат Гонгадзе: Справу навмисне затягують, щоб не можна було встановити замовників

Суд вирішив, що справу проти Кучми закрили законно