Головою Верховного суду обрано Пилипчука

23 грудня 10:39

Новим головою Верховного суду України (ВСУ) обрано Петра Пилипчука. Його кандидатуру у п'ятницю, 23 грудня, таємним голосуванням підтримав пленум ВСУ.

 

«За» П.Пилипчука проголосували 40 суддів, проти - шість, один бюлетень визнано недійсним.

Окрім того, першим заступником голови ВСУ обрано Ярослава Романюка.

Також обрано чотирьох заступників голови суду: заступник - секретар палати у кримінальних справах Анатолій Редька; заступник - секретар палати у цивільних справах Анатолій Ярема, заступник - секретар палати в адміністративних справах Віктор Кривенко, заступник - секретар палати у господарських справах - Валентин Барбара. Голосування проводилося одним списком за всіма посадами.

Як писало ZN.UA, кандидатура П.Пилипчука стала компромісом, на який змушена була піти влада, не маючи можливості протиснути свою людину. У жовтні нинішнього року йому виповнилося 64, а максимальний термін перебування на посаді судді - 65 років. Таким чином, П.Пилипчук стане главою ВСУ всього на рік, що дозволить владі якісніше підготуватися до наступних виборів.

«За цей час буде істотно почищено кадровий склад ВСУ, у тому числі з використанням можливостей Вищої ради юстиції та Генпрокуратури. Верховний суд буде наповнено «своїми» суддями», - зазначало ZN.UA.

Окрім того, «реально керувати Верховним судом у цей час будуть інші - ретельно підібрані зами».

Як повідомлялося, кандидатуру П.Пилипчука підтримував і колишній глава ВСУ Василь Онопенко, термін повноважень якого на посаді голови Верховного суду закінчився 29 вересня.

Сьогодні В.Онопенко знову підтвердив, що підтримує свого колишнього заступника.

«Кандидатура Петра Пилипчука - це вдала кандидатура», - заявив В.Онопенко на пленумі ВСУ, побажавши П.Пилипчуку «мужності, стійкості, не піддаватися впливу».

Раніше П.Пилипчук займав посаду першого заступника голови ВСУ.