Голови українських церков попросили Януковича звільнити Тимошенко, Московський патріархат утримався

03 квiтня 13:18

Предстоятелі християнських церков просять президента надати право клопотання про помилування, яке зараз закріплено тільки за засудженим, родичам та іншим громадянам, які мають суспільний авторитет.

 

Голови низки українських християнських церков закликають президента України Віктора Януковича помилувати екс-прем'єра Юлію Тимошенко. Лист священнослужителів зачитав голова комітету ВР з питань культури і духовності Володимир Яворівський на прес-конференції.

«Звернення підписали представники християнських конфесій, що входять у Всеукраїнську раду церков. Це авторитетні люди, які мають визнання і за якими стоять мільйони людей», - сказав він.

Яворівський зазначив, що «священнослужителі кидають президенту рятувальне коло, щоб той міг зберегти імідж країни, звільнивши Тимошенко з в'язниці».

Предстоятелі християнських церков просять президента змінити положення про порядок здійснення помилування, яке затверджено його указом від 19 вересня 2010 року, і закріпити право клопотання про помилування не тільки за засудженою особою, але і надати це право родичам та іншим громадянам, у яких є відповідний суспільний авторитет і визнання.

На думку вищого духовенства, зміна цього положення в умовах ще недосконалої судової системи в Україні та в період проведення судової реформи дасть президенту можливість виправляти помилки правосуддя.

Вони також закликають президента використати дані йому Конституцією повноваження для термінової реалізації радикальних змін у сфері державної політики щодо дотримання прав і свобод в Україні, зокрема, в частині судочинства.

Дане звернення підписали глава УПЦ-КП Філарет, глава Української греко-католицької церкви Святослав, керуючий справами Римо-католицької церкви Маркіян Трофим'як, предстоятель Української автокефальної православної церкви Мефодій, а також представники ряду євангелістських церков.

Яворівський зазначив, що під зверненням немає підпису предстоятеля УПЦ (МП).

«Найкраще було б поставити це питання Володимиру, але ви знаєте, що предстоятель сьогодні знаходиться у лікарні, там є колосальні внутрішні проблеми, тому його підпису тут немає. Може, він з'явиться, може, не з'явиться, але не ми готували цього листа. Цей лист готували ті, хто його підписали. І я навіть не можу вам пояснити, чи зверталися вони до Московського патріархату», - сказав він.

Депутат підкреслив, що дане звернення писали особисто керівники зазначених християнських церков. !zn

Читайте також:

Тимошенко пропонували покинути країну в обмін на закриття справи проти неї, - джерело

Лікування Тимошенко за кордоном не передбачено законом, - Генпрокуратура

Глава греко-католиків Святослав відвідав митрополита Володимира у лікарні

Главу УПЦ МП звинуватили у прагненні до автокефалії