Голова Європарламенту: вибори в Білорусі постали в найгіршому світлі

14 сiчня 12:28

Глава Європарламенту Єжи Бузек виступив з різкою критикою білоруської влади в зв'язку з побиттям кандидатів у президенти від опозиції.

 

Глава Європарламенту Єжи Бузек виступив з різкою критикою білоруської влади в зв'язку з побиттям кандидатів у президенти від опозиції.

«Цей інцидент виставляє президентські вибори в найгіршому світлі», - йдеться в заяві, розповсюдженій у неділю в Брюсселі.

Дії правоохоронних органів Бузек назвав «ганебними й такими, що викликають обурення». Він також закликав президента Лукашенка покарати відповідальних і заборонити міліції діяти у такий спосіб.

Як було овідомлено раніше, в Мінську спецслужби напали на колону, яку очолював кандидат у президенти, відомий білоруський поет Володимир Некляєв.

Крім того, в ході акції протесту затримано чотирьох кандидатів у президенти країни - Андрія Санникова, Миколу Статкевича, Григорія Костусєва й Віталія Рімашевського.

Костусєва, Санникова й Статкевича міліціонери забрали на очах у журналістів. Віталій Рімашевський був жорстоко побитий і доставлений до лікарні. За деякими даними, пізніше його також перевели до СІЗО. Про долю Ярослава Романчука поки нічого не відомо.

Затримано й дружину Андрія Санникова Ірину Халіп - кореспондента російської «Новой газеты». Її побиття потрапило в прямий ефір радіостанції «Эхо Москвы», якій вона саме давала інтерв'ю.

«Наша акція була суто мирною і ненасильницькою... Проте до площі Незалежності були стягнуті війська спецназу, внутрішні війська... Нас зупиняє машина ДАІ, наказують нам притиснутися до узбіччя, ой мене витягають!.. Ви що, що ви робите?! Стою, як в американському бойовику, мене притиснули до машини, до землі. Виродки! Мене б'ють по обличчю! Руки заламують!..» - прокричала в ефірі журналістка, й на цьому зв'язок з нею обірвався

За матеріалами УНИАН