Глава ЦВК не хоче відеоспостереження на виборах: Ми не настільки багаті

24 липня 07:51

Володимир Шаповал вказав на низку недоліків закону про забезпечення прозорості виборів. На думку голови ЦВК, встановлюючи камери на виборчих дільницях, влада повторить невдалий російський досвід.

 

Глава Центрвиборчкому Володимир Шаповал сумнівається в користі відеоспостереження на виборах. Про це він сказав в інтерв'ю виданню «Коммерсант-Украина»

«Я незадоволений тим, що ЦВК в цьому питанні було, по суті, поставлено перед фактом. З нами ніхто не радився, хоча я і не претендую на те, щоб давати технічні консультації, але було б непогано, якби ЦВК заздалегідь поставили до відома», - зазначив Шаповал.

«Сам по собі процес відеоспостереження не можна оцінити однозначно. З одного боку, це ніби позитивний момент: візуальне спостереження, додаткові контрольні можливості публічного характеру. Хоча підрахунок голосів випадає за рамки відеоспостереження», - сказав він.

Глава ЦВК вважає, що «відбувається своєрідний ремейк, повтор російського досвіду».

- Імітація прозорості

«Я був спостерігачем на виборах у Росії і хочу сказати, що в неофіційних розмовах з їхніми організаторами, починаючи з найвищого рівня і закінчуючи рівнем виборчих ділянок, практично не чув позитивних відгуків з приводу того, що на ділянках встановлені відеокамери», - сказав він .

«Звичайно, до цих оцінок можна ставитися скептично: як відомо, виконавці нерідко висловлюють невдоволення, «краще погано відпочивати, ніж добре працювати» - це відомий принцип і девіз багатьох. Тим не менш, питання залишаються», - додав Шаповал.

Глава ЦВК «сповнений сумнівів» щодо користі відеоспостереження на виборах. «Плюси теж є, їх я вже назвав, а мінуси очевидні. До речі, дуже серйозний мінус - необхідність актуальних витрат в 1 млрд грн. Ми не настільки багаті, щоб легким рухом руки «відстебнути» мільярд на процедури, які серйозно не апробовані», - заявив він.

«Проте можу сказати - закон є, і, якщо він набуде чинності, ми його виконаємо», - підкреслив Шаповал.

За словами глави ЦВК, «левова частка» технічної роботи в цьому напрямку «буде проведена Кабінетом міністрів».

«Сподіваюся на це. За законом, Кабмін повинен забезпечити закупівлю та тестування обладнання, інші роботи. До речі, парадокс полягає в тому, що ЦВК - розпорядник відповідних коштів, а фактично розпоряджатися ними буде Кабмін. Він стане реально оперувати грошима - тими грошима, якими ми формально будемо розпоряджатися. Думаю, це прояв бажання перекинути частину відповідальності», - сказав він.

«Наше завдання полягатиме в тому, щоб визначити технічні завдання», - додав Шаповал.

Він не виключив, що забезпечення дільниць відеокамерами може бути використано як корупційна схема для поділу мільярда гривень, але як юрист і голова ЦВК назвав безвідповідальним «стверджувати що-небудь в цьому роді» без відповідних фактів.

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла закон, який зобов'язує на парламентських виборах 28 жовтня 2012 року виборчі дільниці обладнати веб-камерами на загальну суму 993,6 млн грн, закупівлю яких пропонується проводити без тендера.

Закон про забезпечення прозорості парламентських виборів був прийнятий Верховною Радою з грубим порушенням Регламенту ВР. Як відомо, Регламент вимагає в разі внесення змін у показники бюджету надавати разом з законопроектом фінансово-економічне обґрунтування. В даному випадку не було надано ні обґрунтування, ні розрахунків.

Зазначимо, що депутати в терміновому порядку вже знайшли заявлену суму в 993,6 млн грн. Ці гроші, внісши зміни до держбюджету, планується взяти з податкових та митних зборів. !zn

Читайте також:

Рада незаконно збільшила витрати на вибори на мільярд

На виборах українцям покажуть в онлайні процес голосування, але не підрахунок голосів

Яценюк вважає, що веб-камерами на ділянках влада спробує залякати виборців

Рада вирішила обладнати виборчі дільниці веб-камерами майже на мільярд гривень