Глава спостерігачів від ПАРЄ вважає, що в Україні вже авторитаризм

08 листопада 14:14

Глава місії спостерігачів від ПАРЄ не вважає голос українського уряду і парламентської більшості "голосом народу".

 

Глава місії спостерігачів від Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Андреас Гросс вважає, що Україна вже прийшла до авторитаризму.

«Як на мене, вона (Україна - прим. ред.) туди (до авторитаризму - прим. ред.) не рухається: вона і так під авторитарною владою», - сказав Гросс в інтерв'ю "Українському тижню".

Він пояснив, що ознаки цього: зневага автономністю держави з боку правлячої партії і переважання інтересів великого капіталу у політиці і виборчому законодавстві.

«Все це ознаки факту, який вже існує, а не з'явиться колись у майбутньому», - сказав Гросс.

На запитання, як змінився характер і хід парламентської кампанії в Україні у порівнянні з останніми виборами 2007 року, глава делегації спостерігачів від ПАРЄ відповів: «Якщо хочете короткий підсумок, то скажу: ми стали свідками тенденції до нарощування авторитаризму».

«Сьогодні олігархи і гроші мають ще більше влади, ніж у 2007-му, вони контролюють державну сферу», - зазначив Гросс, додавши, що поправки до виборчого законодавства посилили їхній вплив і позиції на нинішніх виборах.

«Гроші стали ще сильнішими і впливовішими, а громадяни відчувають себе витісненими на узбіччя і ще дужче відірваними від процесу. Набагато більше людей, ніж у 2007 році, не впізнають свого вибору в парламенті, обраному у жовтні 2012-го», - вважає Гросс.

За його словами, необхідно усвідомлювати, що «голос українського уряду і парламентської більшості - це не голос народу». !zn

Читайте також:

МЗС України назвав звіт місії ОБСЄ щодо виборів «безпідставними та емоційними роздумами»

Глава МЗС Швеції стурбований «кроком назад» України на парламентських виборах

Російські спостерігачі визнали вибори в Раду прозорими

Австрійський спостерігач заявив, що «ніколи не бачив настільки чесних виборів», як в Україні