Глава Ради Європи: Через справу Тимошенко визнати вибори в Україні буде проблематично

10 вересня 10:17

Генсек Ради Європи вважає, що ставити під сумнів укладені під час прем'єрства Юлії Тимошенко газові контракти з Росією краще було б не в суді, а демократичним шляхом. «Було б, звичайно, краще... віддати Тимошенко на суд виборця», - підкреслив він.

 

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд визнає, що знаходження одного з лідерів української опозиції в тюрмі є проблемою у контексті визнання Європою результатів парламентських виборів в Україні.

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи визнає Європа майбутні парламентські вибори в Україні справедливими, якщо лідер опозиції Юлія Тимошенко буде як і раніше перебувати в місцях позбавлення волі, він сказав: «Я визнаю, що коли один з основних лідерів опозиції перебуває у в'язниці - це проблема».

Ягланд раз нагадав, що ставити під сумнів укладені під час прем'єрства Юлії Тимошенко газові контракти з Росією краще було б не в суді, а демократичним шляхом.

- Рада Європи стурбована перспективою міжнародної ізоляції України

«Було б, звичайно, краще піддавати можливому сумніву газову угоду в рамках парламенту і віддати її (Тимошенко) на суд виборця», - підкреслив він.

Генсек Ради Європи також зазначив, що важливою умовою чесних виборів є можливість рівного доступу всіх учасників виборчого процесу до ЗМІ.

Ягланд також повідомив, що місія спостерігачів Ради Європи на парламентських виборах в Україні буде координувати свою роботу з місією спостерігачів ОБСЄ.

«Так, дійсно, у нас будуть наші спостерігачі. Я не можу поки сказати точно, де вони будуть працювати. Важливо те, що вони дійсно будуть координувати свою роботу з місією спостерігачів ОБСЄ, які тут, і які вже почали працювати заздалегідь», - сказав він.

Як повідомлялося, генсек Ради Європи також стурбований відсутністю прогресу України на шляху реформ. За його словами, Україна може опинитися в ізоляції, якщо демократичні реформи не будуть впроваджуватися в життя. !zn

Читайте також:

Україна відзвітувала перед ЄС: У вишах поширені хабарництво, блат і сексуальні послуги

Рада Європи: В українських СІЗО в'язнів катують протигазами і електрошокерами

Голові Ради Європи не подобається, як у в'язниці поводяться з Тимошенко і Луценком

Генсек Ради Європи сподівається на декриміналізацію статті Тимошенко