Глава Європарламенту закликав Лукашенка звільнити політв'язнів

15 лютого 09:31

Голова Європарламенту Мартін Шульц закликав владу Білорусі негайно звільнити ув'язнених опозиціонерів, а також помилувати засуджених до смертної кари. У найближчі дні парламент ЄС прийме резолюцію щодо Білорусі.

 

Голова Європейського парламенту Мартін Шульц висловив серйозну стурбованість погіршенням ситуації з правами людини у Білорусі.

«Уряду у Мінську слід негайно звільнити і реабілітувати всіх політичних ув'язнених», - сказав він.

Голова Європарламенту, говорячи про політв'язнів, згадав двох колишніх кандидатів у президенти Білорусі - Миколу Статкевича та Андрія Саннікова, правозахисника Алеся Беляцького, а також активістів опозиції Дмитра Бондаренка, Миколу Автуховича та Дмитра Дашкевича.

Також політик закликав президента Білорусі Олександра Лукашенка помилувати Владислава Ковальова та Дмитра Коновалова, визнаних винними у здійсненні теракту у мінському метро і засуджених до смертної кари.

Глава парламенту ЄС нагадав, що Білорусь залишається єдиною державою в Європі, в якому застосовується подібна вища міра покарання.

«Європарламент підтримує громадянське суспільство Білорусі і демократичні прагнення білоруського народу», - сказав він.

Шульц також закликав Мінськ «дати позитивну відповідь на пропозицію ЄС полегшити візові формальності для громадян країни».

За його словами, Європарламент має намір до кінця поточного тижня прийняти резолюцію про становище у Білорусі. Голосування щодо проекту цього документа заплановано на четвер, 16 лютого.

Нагадаємо, що Європарламент у січні 2011 року прийняв прийняв резолюцію про заборону в'їзду до Європи білоруським чиновникам, суддям та керівникам силових структур, причетним до розгону демонстрації після виборів президента Білорусі 19 грудня. Протягом року санкції були неодноразово розширені. !zn

Читайте також:

Європарламент запропонував заморозити відносини з Держдумою РФ

Європарламент буде вимагати, щоб Тимошенко брала участь у виборах

Депутати Європарламенту просять випустити Луценка і відпустити Тимошенко