Гілларі Клінтон привітала литовців з успіхами всупереч «радянській окупації»

15 лютого 10:25

«Незважаючи на військову і радянську окупацію, громадяни Литви продемонстрували, що демократія може згуртувати людей», - привітала литовців із наближенням Дня відновлення державності Гілларі Клінтон.

 

Держсекретар США Гілларі Клінтон від імені президента Барака Обами привітала литовців із наближенням Дня відновлення державності, який відзначається у цій прибалтійській республіці 16 лютого. Вона особливо відзначила їхні успіхи, досягнуті незважаючи на "радянську окупацію".

"Незважаючи на військову і радянську окупацію, громадяни Литви продемонстрували, що демократія може згуртувати людей. Під час моїх двох візитів до Вільнюса у минулому році я безпосередньо переконалася в досягнутому прогресі", - йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті Держдепартаменту США.

Клінтон підкреслює, що Литву і США пов'язує довга історія партнерства та дружби, а сьогодні обидві країни заохочують ідеали демократії, прав людини і верховенства закону, створюючи тим самим більш безпечне майбутнє.

"Ми сподіваємося і надалі працювати разом з Литвою у рішенні найскладніших світових питань", - йдеться у тексті.

У повідомленні також вказується, що США приєднуються до всіх громадян Литви у святкуванні незалежності і до того натхнення, яке вона дає країнам у всьому світі.

"Знайте, що США стоять разом з вами як самовідданий союзник і друг на шляху до досягнення більш мирного і процвітаючого світу", - підсумовує Клінтон.

16 лютого 1918 року Литовська рада на чолі з Йонасом Басанавічюсом оголосила про відновлення незалежної, заснованої на демократичних принципах Литовської держави зі столицею у Вільнюсі.

Варто відзначити, що США де-юре ніколи не визнавали факт входження прибалтійських республік до складу Радянського Союзу.

У вівторок парламент іншої прибалтійської країни - Естонії, прийняв заяву, в якій висловлюється вдячність борцям з "окупацією" - причому як радянською, так і німецькою, а також засуджуються ті, хто перебував на службі у цих режимів і скоював злочини проти людяності. Документ викликав неоднозначну реакцію у російськомовних жителів країни: багато хто не розуміє, кого взагалі в такому випадку привітали депутати.

У свою чергу, ініціатор прийняття заяви, голова парламентської комісії із закордонних справ Марко Міхкельсон пригадав школярів-підпільників, які в кінці 1940-х років поширювали по Естонії антирадянські листівки. !zn

Читайте також:

Клінтон обговорила з Януковичем американські інвестпроекти в Україні

Президент Литви донесла до Януковича точку зору Євросоюзу щодо справи Тимошенко

Заступник Гілларі Клінтон: На шляху у американських інвестицій стоїть справа Тимошенко