Герман: Янукович має намір урізати високі пенсії

15 червня 05:18

Радник президента з гуманітарних питань Ганна Герман в ефірі 5 каналу заявила, що в питанні скорочення максимального розміру пенсій не варто спиратися лише на висновки Конституційного суду.

 

При цьому вона вважає, що потрібно дочекатися слова президента, який налаштований на те, щоб можновладці, представники вищої влади жили і мали пенсії більш наближені до тих пенсій, які отримують звичайні українці.

«Я думаю, тут потрібно почекати слова президента. Це той випадок, коли б я не послухалася Конституційного суду, незважаючи на те, що я, як представник влади, як громадянин маю бути законослухняною, але щодо обмеження високих пенсій - я б тут не послухалася. Треба почекати слова президента. Наскільки я знаю, президент налаштований на те, щоб можновладці, представники найвищої влади жили і мали пенсії більш наближені до тих пенсій, які отримують всі люди в Україні. І це буде правильно, це буде гарна політика, це буде гуманітарна політика - гуманна, якщо можна так сказати», - заявила Г.Герман.

«Я б все-таки почекала слова президента і не обмежувалася ніякою заявою навіть найвищого представника Партії регіонів», - додала вона.

Нагадаємо, президент України Віктор Янукович через свого представника у Верховній Раді народного депутата фракції ПР Юрія Мірошниченка вимагає від парламенту розглянути на цьому тижні законопроекти №7455 («Про законодавче забезпечення реформування пенсійної системи») і №7562 («Про гарантії держави виконання рішень суду»)

Доопрацьований урядом законопроект про пенсійну реформу, як і раніше містить безліч непопулярних норм. Зокрема, норму про підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років на 6 місяців щороку протягом 10 років.

Окрім того, так само планується збільшити мінімально необхідний страховий стаж для отримання пенсії за віком з 5 до 15 років і підвищити нормативну тривалість страхового стажу для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі для жінок з 20 до 30 років і для чоловіків - з 25 до 35 років.

Не змінилися пропозиції щодо збільшення віку виходу на пенсію для чоловіків-держслужбовців - 62 роки. Проте цей вік буде максимальним і продовжити перебування на держслужбі з 2013 року вже буде не можна.

Як і раніше пропонується збільшити необхідну вислугу для військовослужбовців - з 20 до 25 років.