Генпрокуратура готова офіційно звинуватити Кучму у співучасті у вбивстві Гонгадзе

22 лютого 17:54

Нову справу проти екс-президента буде виписано трохи інакше: якщо раніше Кучму звинувачували у зловживанні владою і перевищенні службового становища, тепер у справі буде передбачена можливість звинуватити екс-президента у прямій співучасті у вбивстві.

 

Генеральна прокуратура підготувала для вручення другому президенту України Леоніду Кучмі повідомлення про підозру у співучасті у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе. Крім того, відомство вже склало відповідний звинувачувальний акт, повідомляє "Українська правда" з посиланням на джерела у відомстві.

За інформацією видання, нова справа проти екс-президента буде виписана трохи інакше. Якщо раніше Кучму звинувачували у зловживанні владою і перевищенні службового становища, тепер у справі буде передбачена можливість звинуватити екс-президента у прямій співучасті у вбивстві.

Наріжним каменем нового звинувачення проти Кучми як і раніше залишаються плівки Миколи Мельниченка. За інформацією "Української правди", Генеральна прокуратура знайшла спосіб обійти рішення Конституційного суду, яким заборонено використання доказів, здобутих незаконним шляхом.

Як стверджують джерела видання, минулого літа слідча група Генеральної прокуратури на чолі з Ренатом Кузьміним побувала у Страсбурзі, де провела ряд консультацій з суддями і експертами Європейського суду з прав людини. В результаті подорожі слідчі знайшли два рішення ЄСПЛ, що стосуються використання особистих записів розмов в якості доказів обвинувачення - "Шенк проти Швейцарії" (Schenk v. Switzerland) і "Хант проти Великобританії" (Khan v. United Kingdom).

Основним аргументом слідства стане рішення ЄСПЛ у справі "Шенк проти Швейцарії".

Судячи з усього, Генпрокуратура збирається довести, що Мельниченко, хоч і був на державній службі, однак орган, в якому він працював - Державна служба охорони - не має повноважень і функції для проведення слідчих заходів, йдеться в матеріалі видання. А значить, всі записи Мельниченка не можуть розглядатися як незаконні докази, здобуті слідством. Мельниченко буде представлений як приватна особа, яка стала свідком злочину і хотіла йому запобігти.

Як повідомлялося, перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін в ефірі радіостанції "Эхо Москвы" заявив, що у Генпрокуратури є достатньо доказів, що підтверджують причетність Кучми до замовлення вбивства Гонгадзе. "У нас є достатньо доказів, які підтверджують причетність Кучми до цього злочину. І ми зараз займаємося розслідуванням і збором усіх можливих доказів", - сказав він, відповідаючи на уточнююче питання, чи вдасться слідству довести, що Кучма замовляв це вбивство.

У свою чергу, Кучма назвав заяви першого заступника генерального прокурора "звичайною черговою провокацією". "Це звичайна чергова провокація, яких за останні 12 років я отримав більш ніж достатньо", - сказав він.

Журналіст Гонгадзе зник в Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році у Київській області знайдені останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе. Однак тіло досі не віддане землі, оскільки мати журналіста Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

21 березня 2011 року було порушено кримінальну справу стосовно Кучми. Він звинувачувався у перевищенні влади і службових повноважень, які призвели згодом до вбивства журналіста Гонгадзе (ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.).

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи стосовно Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Записи екс-співробітника управління Держохорони майора Миколи Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Гонгадзе. Апеляційний суд Києва, а потім Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ визнали законним закриття кримінальної справи стосовно Кучми. Сам Кучма категорично спростовує свою причетність до загибелі журналіста.

У грудні 2012 року Кузьмін розповів журналістам, що розслідування щодо замовників вбивства журналіста проводиться у нових умовах, його внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Такі дії пов'язані з набуттям чинності 21 листопада нового Кримінального процесуального кодексу.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив екс-главу департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши винним у вбивстві Гонгадзе. Пукач позбавлений звання генерал-лейтенанта, а також зобов'язаний виплатити Гонгадзе 500 тис грн, а також 100 тис грн журналістові Олексію Подільському.

Після оголошення вироку головуючий суддя Андрій Мельник запитав у Пукача, чи зрозумілий йому вирок, на що той відповів: "Мені вирок буде зрозумілий, коли зі мною будуть сидіти Кучма і Литвин". !zn

Читайте також:

Кучма відповів на заяву про замовлення вбивства Гонгадзе: у Кузьміна могла переселитися душа опричника Сталіна

У Кузьміна є достатньо доказів причетності Кучми до вбивства Гонгадзе

Кучма назвав справедливим вирок "катюзі Пукачу"

Литвин попросив припинити знущатися над ним у справі Гонгадзе