Генасамблея ООН прийняла резолюцію щодо Сирії

17 лютого 06:46

Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, яка засуджує владу Сирії за кровопролиття у країні.

 

Більшістю голосів Генасамблея ООН прийняла резолюцію, засудивши владу Сирії за військові дії проти збройної опозиції і загибель мирних громадян, а також підтримавши заклик Ліги арабських держав до відставки сирійського лідера Башара Асада. За резолюцію проголосували 137, проти - 12, утрималися - 17 країн.

Представники Киргизії і Коморських островів заявили ГА ООН, що «намагалися проголосувати, але не змогли» з незрозумілих технічних причин.

Як і очікувалося, Росія проголосувала проти, оскільки її поправки до проекту документа не було прийнято. Зокрема, вона пропонувала внести в резолюцію заклик до всіх опозиційних сил у Сирії дистанціюватися від озброєних груп, які вдаються до насильства, а також припинити напади на державні установи.

Після голосування постпред РФ при ООН Віталій Чуркін заявив, що проект резолюції був «незбалансованим».

Проти резолюції виступили також, зокрема, Китай, Венесуела, КНДР, Іран.

Новий проект резолюції, поданий в ООН Саудівською Аравією і Катаром, практично нічим не відрізняється від марокканського, на який Росія і Китай наклали вето в Раді Безпеки ООН. У документі міститься заклик до президента Сирії Башара Асада припинити насильство у країні і піти у відставку. Єдина відмінність полягає в тому, що у новому документі звучить пропозиція направити до Сирії спеціального представника ООН, який міг би допомогти мирному вирішенню конфлікту.

Відзначимо, що на відміну від Ради безпеки ООН при голосуванні в Генасамблеї жодна з країн не має права вето. Резолюції цього органу ООН мають рекомендаційний характер.

Нагадаємо, 4 лютого 2012р. у Раді Безпеки ООН відбулося голосування за проектом резолюції щодо Сирії, внесеним делегацією Марокко спільно з низкою західних і арабських країн. Росія і Китай, що володіють правом вето, проголосували "проти", і резолюція у результаті не була прийнята. Невдоволення Росії викликав пункт резолюції, в якому йшлося про те, що президент Сирії Башар Асад повинен залишити свій пост у тритижневий термін. !zn

Читайте також:

РБ ООН прийняла резолюцію щодо Лівії

Європарламент закликав Росію припинити постачання зброї сирійському режиму

Папа Римський закликав сирійський режим припинити насильство