Гельсінський комітет: Справи проти опозиційних політиків криміналізують звичайні політичні рішення

16 серпня 10:08

Західні правозахисники стурбовані упередженістю судових процесів проти колишніх чиновників з попереднього уряду України.

 

Про це йдеться у другій доповіді Данського Гельсінкського комітету з прав людини стосовно правового моніторингу України, що базується на результатах слідства та судових проваджень, порушених проти екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, колишнього в.о. міністра оборони Валерія Іващенка, колишнього голови МВС Юрія Луценка та колишнього першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука.

Метою цього звіту є на прикладі вказаних справ дати характеристику стану додержання прав людини за чинним законодавством та за існуючої в Україні системи кримінального правосуддя.

У цьому звіті враховані коментарі адвокатів підзахисних у справах, які є об’єктом моніторингу, та представників Генеральної прокуратури України, яким було надано змогу прокоментувати попередній варіант тексту цього звіту.

Зокрема, західні правозахисники дійшли висновку, що «висунуті обвинувачення криміналізують звичайні політичні рішення, з якими не може погодитися чинний уряд».

«Хоча чинний уряд заявляє про «Боротьбу з корупцією», більшість обвинувачень, висунутих проти чотирьох колишніх членів уряду, як здається, має відношення до прийняття звичайних політичних та адміністративних рішень, з якими не погоджується нинішній уряд», - йдеться у другому попередньому звіті Гельсінського комітету.

Так, зазначають правозахисники, у справі проти Ю.Тимошенко політичний характер справи про «кіотські кошти» наглядно проявляється у характеристиці наслідків та причин. Також здається досить важко знайти кримінальний злочин у підготовці юридичного висновку Є.Корнійчуком, перевищенні бюджету Ю.Луценком тощо. «В інших країнах такі дії вважались би звичайною політичною діяльністю прем’єр-міністра або міністра і не кваліфікувалися б як кримінальні злочини», - відмічають автори моніторингу.

Також західні правозахисники зазначають, що «можна лише дивуватися, що судді, відібрані для таких показових та перевантажених політикою справ, виявилися такими молодими, недосвідченими та вразливими до політичного пресингу».

«В результаті проведення моніторингу у чотирьох справах склалося враження, що працівники прокуратури та судді мають дуже обмежене уявлення про презумпцію невинності та рівність сторін процесу під час слухання справи», - резюмують у Гельсінському комітеті.

Данський Гельсінський комітет також прийшов до висновку, що протягом судового процесу було неодноразово порушено права екс-урядовців, які опинились на лаві підсудних. Так, зокрема факт взяття політиків під варту був визнаний порушенням права на свободу, підписки про невиїзд – порушенням права на свободу пересування. Порушенням права Юлії Тимошенко на захист було визнана обмеження в часі її адвокатів на ознайомлення зі справами для належної підготовки до захисту опозиціонерки, те саме стосується і ситуації з адвокатами Ю.Луценка. Обмеження відвідування В.Іващенка під час затримання - порушенням його прав на сімейне життя, гуманне ставлення.