Гавриш розповів, коли Рада побачить антикорупційний пакет

14 сiчня 12:27

Перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Степан Гавриш заявив, що до кінця року президент України Віктор Янукович передасть до Верховної Ради зміни до антикорупційних законів.

 

Перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Степан Гавриш заявив, що до кінця року президент України Віктор Янукович передасть до Верховної Ради зміни до антикорупційних законів.

«Наскільки мені відомо, опрацювання пакета законодавчих ініціатив президента щодо протидії корупції завершено Міністерством юстиції. Зараз вони перебувають на узгодженні з урядом, і найближчим часом, думаю, це може відбутися до Нового року, президент подасть їх до парламенту», - сказав він.

Гавриш зазначив, що мова йде про цілу низку уточнених механізмів контролю над доходами і витратами державних службовців, забезпечення сучасних інструментів протидії хабарництву тощо.

Він додав, що Україна розраховує на допомогу міжнародних організацій у подоланні корупції, зокрема, у вигляді експертної допомоги щодо адаптації українського законодавства до світових стандартів, а також підтримці ініціатив, які виходять за межі уряду і знаходяться в компетенції неурядових організацій.

«Без залучення громадськості, без втягування її в процес протидії корупції говорити про реальні успіхи в цьому секторі неможливо. Чому? Тому що велика кількість українців, згідно з соціологічними дослідженнями, платить корупційний податок, платить часто, якщо не практично регулярно», - сказав перший заступник секретаря РНБО.

На його думку, затримка з набуттям чинності схвалених раніше парламентом антикорупційних законів пов'язана, перш за все, зі спробою узгодити антикорупційну політику з політикою економічних реформ.

«Швидше за все, ця пауза взята президентом України для того, щоб узгодити антикорупційну політику жорстку, і він на цьому наполягає, саме з економічними реформами, які дозволять отримати певну альтернативу для того, щоб боротьба з корупцією не перетворилася на певну кампанійщину і не створила умов для того, що корупція стане ще більш важкою і, власне, неминучою для дуже багатьох секторів національної політики», - зазначив він.

Він також вважає, що не варто очікувати швидких результатів від боротьби з корупцією. «Я б тут не очікував як швидких успіхів, так і якогось такого єдиного сценарію, який би дозволив нам зрозуміти, що в Україні, наприклад, за оголошенням, з 1 числа такого-то місяця корупція буде зменшена, наприклад, на 50% . Це процес дуже складний, і тут дуже висока ступінь відповідальності саме громадянського суспільства», - сказав перший заступник секретаря РНБО.

За матеріалами УНІАН